maandag 6 april 2015

Pasen & PesachRondom Pasen hebben we het een en ander gedaan om extra bewust naar het Paasfeest toe te leven en het bewust te vieren. Dat toeleven was maar goed ook, want met Pasen zelf was ik een beetje uit de running door ziekte. Een aantal activiteiten die voor het laatst gepland waren, konden daarom niet doorgaan, maar gelukkig dat we de donderdag voor Pasen nog Pesach konden vieren! Een vorm van Pesach dan...ik maak me geen illusies. We vierden het in de vrijheid van het christelijk geloof, dus niet alles koosher misschien, niet elk detail en elke stap van de maaltijd zo uitgevoerd zoals het zou moeten. Wij zijn er natuurlijk ook niet mee opgevoed en opgegroeid, dus het is even uitzoeken. Toch vind ik het erg waardevol om hier iets mee te doen.
 We vieren een pesach maaltijd (of zoals we tegen onze zoon zeggen 'Paasfeest zoals ze het in de tijd van Jezus vierden') omdat:

* we een soort maaltijd vieren zoals Jezus gevierd heeft en dat is toch wel heel bijzonder!
* we hierdoor dichterbij het Joodse volk proberen te staan door iets te doen wat zij ook doen en deden.
* je heel beeldend de geschiedenis van Pasen kan vertellen aan de hand van de symbolen in de maaltijd. Onze zoon van vier was er he-le-maal bij betrokken toen we het brood vergeleken met het lichaam van Jezus en de druivensap met zijn bloed. Ook het Paaslam, lamsvlees e.d. konden we zo uitleggen. En het zoute water van de tranen van de mensen in Egypte, maar ook van die van Jezus in de hof van Getsemane en van de vrouwen die om Hem huilden.
* het een mooie gelegenheid is om soep met matseballetjes te eten! Jummie. Zo lekker!!!Ons Pesach Maal bestond uit:

* kippen -groentensoep met matseballetjes (voor inspiratie: http://toriavey.com/toris-kitchen/2012/03/perfect-chicken-soup/)
* aardappel-kugels uit muffinvormpjes en een berenvorm als verrassing voor zoon.( http://www.joyofkosher.com/recipes/potato-kugel-cups/)
* charoset: een mengsel van honing, appel, noten en wijn(-azijn), zelf aangevuld met selderij en druiven (soort waldorf salade)
* lamsfilet stukjes gemarineerd in knoflook, ui, peterselie, olie en peper en zout en daarna rozig gebakken.
* Pita brood en zelf gemaakte tzaziki.
* Het grote bord in het midden met van alles wat (alleen waren de eieren op, dus voor de sier maar een kwarteleitje erbij :-) ) inclusief bittere kruiden (mierikswortel) als dip voor de matseballetjes, een verwijzing naar het lijden (van de Israelieten in Egypte/ van Jezus voor ons), het zoute water, de peterselie (voor nieuw leven), het lamsvlees en de charoset (symboliseert de specie/ het cement dat de Israelieten gebruikten tijdens hun slavendienst in Egypte.)We versierden het huis met een mooie kleurplaat van het sedermaal van zoon, met bloemen en kaarsen en plaatjes van Pasen.
Het was een geweldige avond. Heel waardevol. Hopelijk een familietraditie voor jaren. Misschien zelfs wel extra leuk om het ook echt eens met Pasen te doen.


Daarnaast maakten we nog een krans over Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. En een doornenkroon van klei met prikkers. Die activiteiten beklijven echt en meer dan eens worden fragmenten van het lijdensverhaal en van Pasen in het spel verteld aan knuffels of merk ik op de een of andere manier dat zoon er mee bezig is. Dat maakt het allemaal toch echt de moeite waard!Kleine Speurtocht

Op Eerste Paasdag hadden we een speurtocht in huis naar puzzelstukjes van Pasen. Ik vond deze afbeelding op http://www.susanme.com/easter/  waar ook een handleiding is met alle plaatjes van de puzzel, zodat je gericht kan speuren naar die plaatjes. Gelukkig lag de puzzel al klaar. Mr. E. verstoptte er 3 per kamer en nadat de puzzel op een papier was geplakt was de prijs was een snoepketting. Je zou de stukjes ook in lege plastic snoepeieren kunnen verstoppen en er een soort christelijke eieren-speurtocht van kunnen maken in de tuin.

A great alternative to finding candy in Easter eggs. Try this puzzle which tells of Jesus' Resurrection story!


Volgende keer iets over jonge dieren, zaadjes en Engelse bloemetjes... Tot gauw!

Hartelijke groeten,

Anne

3 opmerkingen:

  1. I love seeing all your photo's Anne, you have a beautiful table.
    Fondly Michelle

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb je blog pas kortgeleden ontdekt, en je hebt me geïnspireerd voor mijn eigen blog. Ik durfde nu gewoon mijn blog te maken zoals ik wil. Dank je!!! Wat interessant deze post!!!

    BeantwoordenVerwijderen