donderdag 21 mei 2015

KippenfeestIn alle drukte van het dagelijks leven is het soms moeilijk nog tijd te vinden om te bloggen. Vooral nu het buitenwerk begonnen is! Wat heerlijk om met de tuin bezig te zijn. Mr. E. werkt keihard en er is al veel gebeurd. Toch was er ook wel eens een momentje dat de moed ons in de schoenen zonk: nog zoveel te doen en elke klus heeft zoveel tijd nodig. Maar stapje voor stapje komen we er. En wat ook helpt...buiten werken heeft een ontspannende werking. Tuintherapie :-) En wat nog meer helpt...het zieke kipje is beter. En daarbij: we hebben uitbreiding in het kippenhok: 2 nieuwe hennen. Ik zal ze straks allemaal netjes voorstellen. Want ja, ze hebben namen. En zullen dus wel nooit op ons bord belanden. Voor de sier en de leg dus. En de gezelligheid niet te vergeten.

Would love a wooden sign like this for my kitchen, nothing says 'home' to me as much as brown hens. Probably because of my country life.

Maar eerst de geboorte van de moestuin aan huis:


Eerst was er nog zand. Toen een heleboel kruiwagens tuinaarde. En daarna het begin van de moestuin.


Met als tussenstap onderstaand tuintje.


Met bloemborder ervóór. Het witte hekje, het aangrenzende gras en het boomschors paadje moeten nog gerealiseerd worden. Dit weekeinde hopelijk eerst het tuinterras en gras leggen.


Tip van een tuinprogramma van de BBC: planten 'scheuren' (de kluit en plant) om zo een meer verwilderde en spontane tuin te creeeren, bijv. voor in de cottage tuin. Ik deed dit een tijdje geleden met dit (eerst) ronde Margrietje en de plant leeft nog steeds, dus ik ben tevreden.


Feeding the chooks May 1925...my daughter gave me this framed and it's over my stove..... love it!

De 'oude' kippen, vanochtend. Met het meest brutale Scheefstaartje voorop.


Sugar en Zilverhen, links en rechts.Plaatje onder via deze website.

Happy Chickens Home Decor Hand Painted Wood by fouronefivedesigns

De nieuwe dames: Spikkel en (achter) mevrouw Tok.


Spikkel. Je kan haar gewoon oppakken en aaien! Ongekend voor ons. De nieuwe kippen zijn Wynadottes en behoorlijk tammer dan onze andere kippen. Maar wel met pit. We zullen zien wat dat voor een strijd gaat geven in het hok morgen. Zo ellendig dat ze die pikorde moeten uitmaken in het begin, maar ja, helaas, zo werkt het nu eenmaal. Vannacht zitten ze allemaal bij elkaar op stok om alvast een beetje te wennen aan elkaars geur. 


En nog eentje van mevrouw Tok. Ik denk dat het morgen tussen mevrouw Tok en Sugar zal gaan.


Vintage Chicks

Vintage Rooster on fence Retro Kitchen Decals Meyercord

The Ladies


Al met al dus een beetje kippenfeest hier: zieke kipje weer veel beter én twee kippen erbij!

Keep calm and keep chickens 

Eerder dit voorjaar was het ook al pret met kippen. Hele kleine. Op de boerderij. En zelfs in de klas, want de juf had kleine kuikens gekocht om zelf groot te brengen. Ze nam ze een dagje mee naar school, arme beestjes. Hopelijk hebben ze geen trauma aan de over enthousiaste kleuters overgehouden. En ter ere van het kippenfeestje ook  nog wat mooie oude plaatjes.

Wauw...zo'n mooi plaatje uit ca. 1905, VS

Women and child feeding chickens, c.1905. Photograph by Emil King. Minnesota farm families worked together to survive on the land. They also worked with hired hands, community members, animals, and machines. Minnesota Historical Society
 
 En deze dan? Toen de boer elke kip nog kende...

Google Image Result for http://1.bp.blogspot.com/_3C9YrYqS4AA/TRlS-pplJ_I/AAAAAAAAAU0/tDIn8PDF-0k/s1600/0056b%2BFarmBk%2BGathering%2BEggs%2BIMG_0612.JPG


"Eieren rapen is werk dat iedere boer vreugde geeft. De eieren moeten elke nacht geraapt worden en in een koele plaats gelegd worden. Deze boer houdt van elke hen bij hoeveel eieren zij legt."

Onderstaande foto uit de VS komt uit 1939.

Breakfast, Lunch and Dinner: 1939
 
'Verse eieren' door Winslow Homer

 Fresh Eggs - Winslow Homer

 En deze prachtige Magazine Cover uit 1908 (als ik het goed lees)

Coles Phillips (American artist, illustrator; 1880-1927) ~ Life Magazine fade-away girl and chickens cover

Naast het buitenwerk zijn er concrete plannen om binnen het huis meer in farmhouse stijl te brengen met houten lambrigering e.d. Nu we een tijdje in het nieuwe huis wonen, krijgen we ook steeds meer door hoe het licht valt en hoe de ruimtes zijn. Mr. E. wil links en rechts naast het raam boekenkasten maken en onder het raam de verwarming wegwerken. Daarmee is er dus gelijk meer ruimte voor onze boeken. Boeken(kasten) en een tuin... we zijn echt gezegend!

"Als je een tuin en een bibliotheek hebt, dan heb je alles wat je nodig hebt - Cicero"
 --> bron: https://www.etsy.com/listing/159054701/garden-library-cicero-quote-a

OTTIMO CICERONIANO | «Se hai un giardino e una biblioteca hai tutto», Cicerone... ma anche un solo libro può bastare per avere tutto ciò che ti serve.

Lijkt me een mooie afsluiter voor het tuin en kippenfeest. Ondertussen vond ik ook nog een aantal leuke foto's van Bevrijdingsdag hier. In vintage '40 stijl! Binnenkort wil ik ze hier posten.

Tot ziens hier!

Anne of G.

1 opmerking: