vrijdag 18 september 2015

Positief kijken & van alles en nog wat blogjeOver een positieve houding

4 dingen die ik in de afgelopen weken gelezen/ geleerd heb en die ik in praktijk wil brengen:

1. Bij het zien van al het slechte nieuws: kijk naar de helpers! En zeg dit ter bemoediging tegen je kinderen, mochten ze dit nieuws ook zien of horen. Het laat je met andere ogen naar dezelfde situatie kijken. En wellicht inspireert het je ook.

2. Zoek naar grappige situaties, mensen, dingen. Ik las een interview met een succesvol illustrator en zij zei dat ze van haar moeder had geleerd om grappige situaties te herkennen op straat. In plaats van je te ergeren aan alweer een bakfiets, lachen als je er een oma in ziet zitten. (Schijnt dus echt gebeurd te zijn.) Er schijnen zoveel grappige dingen te gebeuren die langs de meeste mensen heen gaan. Dus ogen open houden en hieraan denken de komende tijd (zeg ik tegen mezelf)! 

PS. Autocorrect helpt hier ook heel erg bij. Wat hebben wij gelachen om de Whatsapp van mijn schoonouders vanuit Israel (dat mag ik wel zeggen toch?)!  
PS.PS. En zo'n reactie op een verkeerd verstuurd mailtje is toch geniaal? Okee, ik geef toe, ik heb er even naar moeten zoeken op Pinterest omdat ik zo even geen plaatje kon schieten, maar toch...de moeite waard om op al die leuke details in het leven te letten. 
PS.PS.PS. En wat ook helpt als je een kind hebt of een huisgenoot in welke vorm dan ook...grappige uitspraken bijhouden in een Word-bestandje. En dat op gezette tijden nog eens nalezen!!

The Standard Cat Approach: | 26 Absolutely Perfect Ways To Respond To A Wrong Number Text:   


"Definitie van een monster:
Een monster is een groot gezicht met grote ogen en een kleine mond en een klein klamboetje op zijn hoofd
 – met een grote klamboe er boven op! - onze zoon "3. Lach om jezelf, neem jezelf niet te serieus. Autsj… een beetje relativeren. En lachen is gezond. Als best-wel-serieus-typje kan ik hier wel iets mee. Dit heeft misschien ook wel met punt 2 te maken :-)
Dit was mijn poging tot gebakken ei met ui en een klein snufje zout :-)

4. Zoek het goede in anderen. Heel concreet ben ik begonnen met het opschrijven van wat namen: een buurvrouw, mijn man etc. En vervolgens hun goede eigenschappen of gedrag waar ik iets van kan leren opschrijven. Zo viel mij op dat een buurvrouw verderop veel van praten houdt maar toch nooit kwaad spreekt of roddelt. Dat ze heel hulpvaardig is. En mijn man kan heel erg zelfopofferend zijn en is heel dienstbaar. Ook dit helpt mij om met een positievere blik naar de wereld, de mensen om mij heen te kijken. Ja, ieder mens is zondig. Maar ook ieder mens is door God gemaakt en heeft vanuit Zijn genade gaven gekregen. En iedereen heeft iets moois. Het is goed om dat te erkennen en vervolgens als het moment daar is, kan je het misschien ook benoemen en iemand bemoedigen. 


1 Thessalonians 5:11 (NIV1984) Therefore encourage one another and build each other up, just as in fact you are doing.:

"Bemoedig elkaar en bouw elkaar op!"

Bij al deze 4 punten heb ik het idee dat ik in de kinderschoenen sta. Kritiek gaat me natuurlijker af. Positief kijken, het goede zoeken is lastiger. Maar het leuke vind ik dat ik het wel concreet heb kunnen maken. Ik kán zeggen ‘kijk naar de helpers’ als we het nieuws kijken. Ik kan bewust ervoor kiezen om in de auto, wachtend voor het stoplicht, om me heen te speuren naar grappige situaties. Ik kan mijn pen pakken en iets positiefs opschrijven over de mensen die ik die dag heb ontmoet en ik kan het met ze delen. En als dat allemaal een beetje loopt…wie weet lukt het me dan ook om een beetje meer om mezelf te lachen. 
 
Van alles & nog wat 

Dit is absoluut een soort tweede deel. Even iets heel anders. Ditjes en datjes, van alles en nog wat. Met een hoop foto's. Allereerst..

Uit de tuin:


Ongelovelijk, alle drie uit eigen moestuintje. Ik maakte er een ovenschotel van met ui erbij en kaas erover. Ik had een jaar geleden toch niet kunnen denken dat ik al zoveel uit eigen tuin zou kunnen krijgen? Soms neig ik ernaar vooral de slakken en de in elkaar gevallen tomatenplanten te zien...maar dit is geweldig als je het goed nagaat. Allemaal van zaadjes en pootgoed opgekweekt. Ook uit de tuin: groene tomaten. Ze hebben mij een paar dagen bezig gehouden.Het regende heel erg en de tomatenplanten die niet goed waren opgebonden (allemaal) lagen plat op de grond. Het gevolg: heel veel rottende tomaten. Ze moesten dus per direct op zaterdagavond nog uit de tuin. Helaas moesten ze dus nog even (schoongespoeld) blijven liggen tot en met maandag en was een deel toen wel verder gerot. Toch kon ik in het weekend al wel deze mexicaanse saus maken.


Het grappige is, dat alles wat ik van groene tomaten maakte er werkelijk niet uit ziet. Je bent zo gewend aan fris rood dat zo'n geelgroene saus over je wraps niet heel aanlokkelijk oogt. Totdat je er een hap van neemt! Heerlijk die saus! Recept: http://montanahomesteader.com/green-tomato-tomatillo-enchilada-sauce-recipe/


  (hier had ik geen verse koriander, dus vandaar een nog gelere saus. Later heb ik nog meer gemaakt, wel met koriander en lekker ingevroren. Maar let op: de pepertjes maken het snel heet, gebruik liever minder en voeg later toe naar smaak!)


 En dit is hoe mijn keuken er op maandagochtend uitzag. Ik kon nog meer groene tomaten plukken, dus al snel had ik in elke hoek en bak tomaten liggen. Georganiseerde chaos.


Voor de chutney moest ik echt veel tomaten heel fijn snijden. Daarom een soort lezing erbij opgezet die ik kreeg opgestuurd van een vriendin. Hier op youtube is het te vinden met als thema 'vrouw zijn naar Gods hart'


Recept van de chutney vond ik hier (ik deed er wel iets meer suiker bij): 


De chutney voor het ingekookt en ingedikt was. Goede tip voor om de dikte te bepalen was: roer door de chutney met een pollepel, als je een kleine 'baan' kan trekken, zodat je de bodem van de pan even kan zien voor het mengsel weer samenvloeit...dan is het goed.

 

Weekend gebak :-)
 

Rottende tomaten.... helaas. Gelukkig bleef er nog meer dan genoeg over. Ik maakte ook nog salsa en een soort taartvulling, maar die moet ik nog testen.
 

Decoreren met wat ik om handen had


Oude boekjes en pagina's opgerold met raffia en lavendel in glazen potten.


Als de tafel leeg oogt en ik even geen bloemen om op de vaas te zetten, haal ik mijn servies uit de kast. En in dit geval ook oude bakvormpjes en ander kosteloos decoratiemateriaal.


Bloemen uit de tuin.
 

Gekregen souvenier uit Israel.


Met wat jute en kant, past dit kaartje toch in het bestaande lijstje.De papieren op de kast.


Meer oude boekjes en raffia. En mijn trouwhandschoenen.


Rolletjes van vintage boekjes.
Simpel, eenvoudig, neutraal, vintage, chique.Mager gehaktbrood

En dit was ook een heerlijk, mager receptje. Voor drie personen. Gehaktbrood van tartaar. Voornamelijk bestaande uit 2 1/2 tartaar, mozarrella stukjes, tomaten en olijven stukjes, kruiden uit de tuin en uit een potje en een beetje olie en eventueel wat paneermeel of broodkruim. Samen gekneed kan je het in een bakje doen met nog wat losse plakjes tomaat en mozarrella erop en een klein beetje olie. Of je vult er een stokbrood mee met dezelfde topping. In het laatste geval kun je i.p.v. paneermeel stukjes van het uitgeholde stokbrood door het mengsel doen. Met gehakt is het misschien iets lekkerder, maar met tartaar een stuk magerder. O ja, en uiteraard even in de oven tot het gaar is en goudbruin (misschien 15-20 min op 180 graden...ik heb niet gekeken, doe meestal maar wat op gevoel).En nu...weekend! Allemaal hele fijne dagen gewenst. Dat we maar veel zon mogen zien tussen de buien door :-)

Groetjes,

Anne of G.

PS. Tags en tabbladen bijwerken kost momenteel even teveel tijd. Zo af en toe doe ik een update, maar als je niet alles in de tabbladen kan terugvinden, zal dat waarschijnlijk aan mij liggen. Je kan ook altijd de zoek functie gerbuiken als je iets zoekt.

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk kaartje in het lijstje! :-)

    lieve groet,
    M.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk he? Je ziet dat het gekoesterd wordt 😀

    BeantwoordenVerwijderen