woensdag 30 september 2015

Veertjes en blaadjes en gouden zonlicht: het is herfst!


Prachtig herfstlicht in gouden tinten waaiert door de achtertuin, De straat tegenover ons huis baadt in datzelfde najaarslicht. De boom in de voortuin laat gele blaadjes vallen. Een tortelduif heeft zich bovenop het kippenhok genesteld waar Sugar, de kip die aan top van de pikorde staat, met haar als door muizen aangevreten verendek en onwaarschijnlijk kaal en lang ogende nek wat onrustig scharrelt.  Veren en blaadjes laten tegelijk los in dit jaargetijde. De moestuin is half leeg met nog wat maisstengels, kruiden en laatste courgette. En spinnen zijn er volop, overal, in alle soorten en maten. Brr.... Gister de bezem er letterlijk doorgehaald dus nu is het weer een beetje te doen.
In huis een dekentje hier en een vloerkleed daar. De eerste kaarsjes zijn alweer aan geweest. Laarzen en winterjas gekocht.  Nog geen pompoen in de keuken, want nog steeds de ijdele hoop dat er nog iets in de tuin gebeurt. Straks een ritje naar de dierenwinkel voor krachtvoer voor de ruiende kippen. Zo sneu om te zien hoe alle pit en felheid uit zo'n kipje verdwijnen. Maar ik weet ook dat het wel weer goed komt. Nog eventjes volhouden Sugar!In en om huis nog steeds genoeg te doen:

Tuin

Hopelijk kunnen we dit weekeinde verder met een tuinhekje maken. Bolletjes de grond is, is ook een goed idee. Ik wilde een herfstmoestuin maken, maar september ging voorbij eer dat ik er erg in had. Ik heb ook nog geen adresje in de buurt waar ik preiplantjes en dergelijke kan kopen dus die herfsttuin wil niet echt van de grond komen nog. 


 In huis

Ook heb ik een tekstbord gemaakt waar nu een plekje voor gezocht kan worden. Gisteravond heb ik het afgerond. Heerlijk op de knutselzolder, wat fijn om die ruimte te hebben. We hebben een radiatorombouw overgenomen van de buurvrouw verderop, dus ook daar kan nog geklust worden.

 


In het dorp

En ook beginnen we ons te orienteren op verenigingen en plekken waar we in het winterseizoen iets voor kunnen betekenen. Vanmiddag bij een meisjesclub kijken, ik ben benieuwd. Het zou toch leuk zijn om samen met een groepjes meisjes te knutselen en wie weet misschien wel een keertje koken, met een petroleumstel appelmoes maken ofzo... Als ik er aan denk, komen de ideetjes vanzelf! Alleen ben ik er nog niet één keer wezen kijken, dus vanmiddag een spannende middag, kijken of ik er pas en of dit een plek is waar God mij wil hebben.


 
Hervormingsdag is weer in aantocht!

Binnenkort, een dag voor hervormingsdag, willen we met een aantal dames uit het dorp de film over het leven van Luther bekijken. Eigenlijk wilde ik dit jaar ook een klein (kinder) feestje geven voor hervormingsdag, ik heb daar in eerdere jaren al over geblogd op http://eigenwijslandelijkgeinspireerd.blogspot.nl/2012/10/hervormingsdag-een-feest-om-echt-te.html  en http://eigenwijslandelijkgeinspireerd.blogspot.nl/2014/10/pompoenen-chocomelk-hervormingsdag-en.html. 
Toch lijkt het er door omstandigheden niet van te komen dit jaar. Maar wie weet, op de valreep nog in een heel kleine setting? 

Martin Luther is my favorite character in all of history (besides Jesus and Mary Slessor) and this is why!:  

"Leef alsof Jezus gisteren stierf, vannochtend is op gestaan en morgen terugkomt!"


Voor het avondje heb ik de film geleend van een collega van mijn man, een moeder van school heeft een grote gezellige schuur met zitmeubelen en projector waar we gebruik van mogen maken en voor de rest neemt (hopelijk :-) ) straks iede reen iets lekkers of te drinken mee. Ik kijk er naar uit! En als de moeders misschien beter bekend raken met hervormingsdag, is het misschien mogelijk om volgend jaar een kinderfeestje te geven. Ik ben benieuwd waar dit toe leiden mag.
 
Helaas heeft Luther later in zijn leven t.o.v. de Joden een aantal grote fouten gemaakt, maar in zijn vertalen van de Bijbel, het volgen van Jezus en de Bijbel dwars tegen de heersende cultuur en religie en machtsverhoudingen in, heeft hij veel gedaan wat bewonderenswaardig is. Hierna begon een beweging die we nu de reformatie of de hervorming noemen. Wat ben ik blij met de hervormingen die destijds zijn ingevoerd. Maar ook bedroefd dat het niet is gelukt om binnen één kerk te kunnen blijven en daar de hervormingen door te voeren. Het blijft iets bitterzoets.

Martin Luther quote - I like this one. #quote:

"Er komt een tijd 
waarin je een positie moet innemen
die niet veilig, noch politiek correct,
noch populair is, maar je moet 
die innemen omdat je geweten je
zegt dat het juist is..."
-Maarten Luther 
(ik weet niet of het jr. of sr. is, voor beiden heb ik respect!)
 
Maar toch: christenen kregen vanaf die tijd de Bijbel eigenlijk 'terug'. Geen kerktaal meer, geen Latijn, maar de taal van hun hart, hun moedertaal. En dat is een van de belangrijkste dingen waar ik aan denk met Hervormingsdag: door genade zalig worden en niet door goede werken of aflaten, géén geloof in het vagevuur en een Bijbel die voor iedereen te lezen is. Een feest waard!

En verder

Voor de Adventstijd heb ik de adventkalender alvast gevuld met opdrachtjes. In de Adventstijd mag zoon elke dag een deurtje openen en een briefje voorlezen. Misschien komen er ook nog kleine snoepjes of chocolaatjes in, daar ben ik nu nog niet over uit. Fijn om alvast klaar te hebben. Vorig jaar was ik zo laat dat ik er bijna al niet meer aan wilde beginnen en werd overreden door een vriendin. Nu ben ik in ieder geval op tijd! Nog een paar dingetjes printen om klaar te hebben liggen en dan zit het meeste voorbereidende werk er op. Scheelt straks weer!


En zo bereiden we ons voor op onze eerste herfst en winter hier in ons nieuwe huis, in het nieuwe dorp, bij de nieuwe kerk en school. We kijken er naar uit en zijn dankbaar met ons plekje hier. Hoewel ik de zomer eerst ontzettend miste (samen met de lente toch echt mijn lievelingsseizoen) ben ik nu klaar voor de mooie dingen van de herfst en de winter: gouden zonlicht, mooie herfstkleuren, Hervormingsdag, dekentjes en plaids, chocomelk en de eerste Kerst hier...en wie weet nog wel sneeuw of ijs... En als ik nog eens wil meimeren over de zomer... ik heb nog wat aandenkens en souverniers in huis. Bijvoorbeeld deze mooie kaarsjeshouder uit Oostenrijk van mijn ouders of dit keppeltje uit Israel van mijn schoonouders en (heel symbolisch allemaal bij elkaar) dit kruisje uit Zuid-Afrika...

 


Dus snel die bolletjes planten dit weekeinde, want de lente komt ook ooit weer terug!

1 opmerking:

  1. Waar je plantjes kan kopen: bij Honkoop, Industrieweg 13 te Stolwijk. Alles wat hier niet op komt of wat moeilijk op te kweken is halen we daar.

    BeantwoordenVerwijderen