woensdag 29 april 2015

Actie!


Het is hier plotseling buitengewoon druk geworden. Ons adres is t/m 23 mei het inzamelpunt van goederen voor de Hulpactie Bootvluchtelingen Malta, regio Zuid-Holland. Deze week stroomden op één dag zo'n kleine 100 stuks kleding, tientallen luierdoekjes en zalfpotjes binnen, handdoeken, luiers, crocs en sportschoenen en andere goederen die specifiek gevraagd worden.
 
 
Gisteravond heeft mr. E. gereden met een auto met de eerste spullen om ze naar het landelijke inzamelpunt te brengen en vandaag is er een kleine vrachtwagen vanuit Zeewolde naar Malta vertrokken.

Vanochtend heb ik flyers uitgedeeld op een soort club voor moeders en een interview+foto gegeven voor een huis-aan-huisblad. Alles om maar aandacht te krijgen voor de actie en mensen aan te moedigen om te geven!

Afbeeldingsresultaat voor " It is not how much you do, but how much love you put in the doing.

Het gaat er niet om hoeveel je doet, maar met hoeveel liefde je het doet. - Moeder Teresa

Van de supermarkt kwam er al een mooie donatie van 100 euro binnen en een bananendoos vol goederen ter waarde van 80 euro. En het statiegeld gaat de komende maand naar de hulpactie. Mensen kwamen spontaan langs om te vragen of ze wat konden betekenen of boden aan te willen rijden. Ik voel me echt trots dat ik in mijn nieuwe plek G. mag wonen. Wat een enthousiasme direct al. En nu maar bidden en hopen op het sneeuwbaleffect!

Afbeeldingsresultaat voor “We can do no great things; only small things with great love.”

We kunnen geen grote dingen doen; alleen kleine dingen met grote liefde. - Moeder Teresa


Ik zal hopelijk morgen of overmorgen hier een website vermelden en contactinformatie voor lezers uit Zuid-Holland die graag wat langs zouden willen brengen hier. Willen jullie misschien alvast kijken of je nog lange damesrokken/ katoenen kinderbroeken/ polo's en stevige 100 % katoen T-shirts tot en met maat M/ crocs / handdoeken/ luiers/ potjes vochtinbrengende handcreme in de kast hebt? Deze mensen kunnen het zó goed gebruiken. het zijn naast het voedsel en drinken hun eerste levensbehoeften. 

 

God heeft me niet geroepen succesvol te zijn, maar trouw. - moeder Teresa.

Dit is zo bevrijdend. Hoewel ik er alles aan probeer te doen om deze actie tot een succes te maken hier in Zuid-Holland, weet ik dat het succes van de actie niet afhangt van wat binnenkomt. Ik kan niet falen als er relatief weinig komt. Het gaat er om dat ik trouw ben aan deze roeping die ik op dit moment heb gekregen. Dus ook al komt er veel - God kan immers meer dan wij voor mogelijk houden-, al komt er weinig, ik probeer mijn opdracht trouw te doen. Zonder stress over de uitkomst en ik vertrouw op Hem!

Voor wie (verder weg woont en) iets anders wil doen: gebed voor de actie wordt erg op prijs gesteld! En voor de wanhopige mensen die deze bootjes gebruiken in hun pogingen op zoek te gaan naar een beter leven en voor wie de realiteit vaak bitter tegenvalt.  Voor de kinderen die in kampen/ detentiecentra of op bootjes zitten. Alvast bedankt voor het meebidden. De actie duurt nog tot 23 mei. Meer info volgt snel.

Tot snel!

Anne of G.  

PS. Voor alle creatieve mensen hier: er worden ook babydekentjes gevraagd. Hoe leuk en doelgericht om zelf dekentjes te maken voor dit doel. Voor de snelle haakster/ breister misschien een gehaakt dekentje, maar voor wie goed kan naaien is een gemakkelijk fleecedekentje misschien ook heel snel gemaakt! Het is zó welkom!

 

Het gaat er niet om hoeveel we geven,
maar met hoeveel liefde we het geven. 
- moeder Teresa

vrijdag 24 april 2015

In the depths of despair - In de diepten der wanhoop

Jonathan Crombie, de acteur die Gilbert speelde in de Anne of Green Gables Series, is afgelopen weekend overleden. En met zo'n sterke verwijzing in mijn blog naar de boeken en films over Anne, kan ik dit natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Het is ook wel bijzonder tragisch dat Jonathan al op 48 jarige leeftijd is overleden.

Jonathan Crombie played Gilbert Blythe in the CBC productions of Anne of Green Gables. He was born on Oct. 12, 1966 in Toronto.

Foto en artikel : http://www.cbc.ca/news/trending/i-am-in-the-depths-of-despair-green-gables-fans-mourn-jonathan-crombie-1.3039056

En zo kennen we hem beter:

Anne Shirley & Gilbert Blythe from the Anne of Green Gables series (books and movies).  "I don't want sunbursts or marble halls... I just want you." (Best I could do from memory!) 

When my sister and I were little, we literally wore out the library's VHS set of Anne of Green Gables and Anne of Avonlea. I still to do this day love this movie so much.

Gilbert, flirting with Anne 
Daarnaast vond ik nog dit Engelstalig artikel, wat vertaald de titel draagt:' Wat Anne of Green Gables mij leerde over het zijn van een homemaker'. Sorry, dat woord is echt onvertaalbaar, ik zou willen dat wij het zouden kennen in Nederland, ik vind het zoveel warmer klinken dan huisvrouw. Maar goed, zo zou je het ook kunnen vertalen dus :-) Heel leuk klein artikel! Het maakt me gemotiveerd om nu echt de boeken een keer aan te schaffen want daarin loopt het verhaal verder door dan in de miniserie. Zo wordt Anne blijkbaar homemaker na haar trouwen en schrijft ze poezie...

Het is geschreven naar aanleiding van het overlijden van . Nee, ik kan niet zeggen dat ik in de ' depths of despair ' (diepten van wanhoop, om met Anne te spreken - beroemde uitspraak uit het boek) was over dit nieuws, maar een beetje weemoedig en verdrietig toch wel.
12 Reasons No Man Will Ever Live Up to Gilbert Blythe from Anne of Green Gables

Iets heel anders...
Die depths of despair die voel ik meer als ik naar het wereldnieuws kijk, waar haat en kilte de boventoon voeren. Ik was er gewoon een beetje somber van deze week: al die verongelukte vluchtelingen, IS, kinderen die geaborteerd worden in grote getallen, kinderen die zo'n abortus overleven en alsnog aan hun lot worden overgelaten en sterven, tests om uit te vinden of je kind down heeft en de wetenschap dat in andere landen 90 % van deze kinderen daarna geaborteerd wordt. Daarbij alle reacties van mensen in de maatschappij: de vreselijke dingen die over de verongelukte vluchtelingen werden geroepen en de harteloze uitspraken over mensen met down. Zo aangrijpend. 
Maar zo af en toe zijn er sprankjes hoop. Zoals dit filmpje over liefde. Liefde en genade. Voor iedereen. Ook voor mensen die bij IS actief zijn. Geen gemakkelijke boodschap, sommigen vinden het zelfs aanstootgevend. Maar wie van genade leeft, moet dit toch  kunnen begrijpen? Hoe moeilijk ook. 'Wie durft er van de mensen van ISIS te houden? Een brief van de mensen van het kruis'Zoals een mevrouw uit Zeewolde die op haar vakantie in Malta opeens pijnlijk geconfronteerd werd met het aanspoelen van vluchtelingen en daarop in actie kwam. Een website is waarschijnlijk in de maak, maar vooralsnog heeft zij een facebook pagina en via die plek houdt ze een actie. 
Dus, als je je soms ook zo machteloos voelt en 'in the depths of despair' over alle ellende waarmee we via de media worden overspoeld en die er ook echt plaatsheeft in de wereld.... je kan íets doen. Een bedrag overmaken, een paar potten zalf of polo shirts opsturen... De wereld voor deze mensen iets dragelijker maken. Van harte aanbevolen!

Hoe kan je helpen? Type op facebook : 'Hulpactie bootvluchtelingen Malta' en bekijk de pagina. Hierop zie je aan welke spullen er behoefte is en hoe je geld kan doneren.

woensdag 22 april 2015

Babystapjes in de tuin

Met het aanbreken van het voorjaar is er zoveel werk te doen dat er amper tijd overblijft om te bloggen! Maar foto's genoeg, dus daarom een fotoblogje. De grootendeels bestraatte tuin gaat op de schop!

1. Kippenhok


De kippen gingen van deze parkieten voliere naar...


Tada dit rood-wit gebeitste kippenhok met schapenhek eromheen.


De gaten tussen de kastanjestokken zijn 4 cm, de krielkipjes komen er (nog) niet doorheen. we hadden eigenlijk kippengaas aan de binnenzijde gepland, maar als het zo gaat...des te beter! Bijkomend voordeel: de eerste kattenjacht is mislukt. Onze eigen kat kijkt niet naar de kippen om, maar we betrapten er eentje die behoorlijk wat meer agressie had :-) We stelden ons verdekt op en keken het even aan, maar het lukte toch echt niet om op de punten te springen! Mooi.

 
Al weer volop eitjes en de eerste zieke kip...


 Even aansterken in de keuken, een dagje in  dit merkwaardige hokje en daarna in twee aaneengeschakelde  boodschappenkratten en toen maar weer in het hok. Inmiddels lijkt het iets beter te gaan, maar we houden haar in de gaten. Voor advies zijn we naar de dierenwinkel gegaan die ook veel kippen etc. verkoopt. Daar is vaak meer kennis aanwezig dan bij de dierenarts die veelal veel weet van honden en katten. Ook weet ik dat de winkel die wij kennen betrouwbaar is.Nu nog gras, een terras en de moestuin...stapje voor stapje, maar de eerste stapjes zijn gezet!

2. Zaadjes en plantjes.

 Alvast zaadjes aan het opkweken voor het stukje moestuin dat we  binnenkort achterin de tuin gaan maken.


Hieronder een zwarte bonenplant. Ik vond tussen de gedroogde bonen eentje die aan het uitlopen was, dus ik dacht 'ach waarom zou ik het niet proberen om 'm in een potje met stekgrond te zetten.' En jawel hoor, het sloeg aan.
 
 En hiermee begon het allemaal een tijdje geleden.


Karton er in was overigens niet zo'n goed idee. Er groeide schimmel tegenaan, dus die heb ik er later uitgehaald.


Kruiden (straks in de volle grond):


 Zo lekker fleurig alles bij elkaar.


Bloemen voor straks in de volle grond:


Rabarber, staat inmiddels in de voortuin.
 

Biologische late pootaardappeltjes. En ze kunnen ook pas laat de grond in, dus hopelijk gaat het lukken!


Het 3 zuster plan.
 

Sla en spinazie
 

En alles min of meer georganiseerd met plantschema, eerste geplante zaadjes etc. Er liggen nog heel veel foto's te wachten. Maar voor nu moet ik echt even manlief helpen met de fajitas. Mmm... Tot gauw!

maandag 6 april 2015

Pasen & PesachRondom Pasen hebben we het een en ander gedaan om extra bewust naar het Paasfeest toe te leven en het bewust te vieren. Dat toeleven was maar goed ook, want met Pasen zelf was ik een beetje uit de running door ziekte. Een aantal activiteiten die voor het laatst gepland waren, konden daarom niet doorgaan, maar gelukkig dat we de donderdag voor Pasen nog Pesach konden vieren! Een vorm van Pesach dan...ik maak me geen illusies. We vierden het in de vrijheid van het christelijk geloof, dus niet alles koosher misschien, niet elk detail en elke stap van de maaltijd zo uitgevoerd zoals het zou moeten. Wij zijn er natuurlijk ook niet mee opgevoed en opgegroeid, dus het is even uitzoeken. Toch vind ik het erg waardevol om hier iets mee te doen.
 We vieren een pesach maaltijd (of zoals we tegen onze zoon zeggen 'Paasfeest zoals ze het in de tijd van Jezus vierden') omdat:

* we een soort maaltijd vieren zoals Jezus gevierd heeft en dat is toch wel heel bijzonder!
* we hierdoor dichterbij het Joodse volk proberen te staan door iets te doen wat zij ook doen en deden.
* je heel beeldend de geschiedenis van Pasen kan vertellen aan de hand van de symbolen in de maaltijd. Onze zoon van vier was er he-le-maal bij betrokken toen we het brood vergeleken met het lichaam van Jezus en de druivensap met zijn bloed. Ook het Paaslam, lamsvlees e.d. konden we zo uitleggen. En het zoute water van de tranen van de mensen in Egypte, maar ook van die van Jezus in de hof van Getsemane en van de vrouwen die om Hem huilden.
* het een mooie gelegenheid is om soep met matseballetjes te eten! Jummie. Zo lekker!!!Ons Pesach Maal bestond uit:

* kippen -groentensoep met matseballetjes (voor inspiratie: http://toriavey.com/toris-kitchen/2012/03/perfect-chicken-soup/)
* aardappel-kugels uit muffinvormpjes en een berenvorm als verrassing voor zoon.( http://www.joyofkosher.com/recipes/potato-kugel-cups/)
* charoset: een mengsel van honing, appel, noten en wijn(-azijn), zelf aangevuld met selderij en druiven (soort waldorf salade)
* lamsfilet stukjes gemarineerd in knoflook, ui, peterselie, olie en peper en zout en daarna rozig gebakken.
* Pita brood en zelf gemaakte tzaziki.
* Het grote bord in het midden met van alles wat (alleen waren de eieren op, dus voor de sier maar een kwarteleitje erbij :-) ) inclusief bittere kruiden (mierikswortel) als dip voor de matseballetjes, een verwijzing naar het lijden (van de Israelieten in Egypte/ van Jezus voor ons), het zoute water, de peterselie (voor nieuw leven), het lamsvlees en de charoset (symboliseert de specie/ het cement dat de Israelieten gebruikten tijdens hun slavendienst in Egypte.)We versierden het huis met een mooie kleurplaat van het sedermaal van zoon, met bloemen en kaarsen en plaatjes van Pasen.
Het was een geweldige avond. Heel waardevol. Hopelijk een familietraditie voor jaren. Misschien zelfs wel extra leuk om het ook echt eens met Pasen te doen.


Daarnaast maakten we nog een krans over Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. En een doornenkroon van klei met prikkers. Die activiteiten beklijven echt en meer dan eens worden fragmenten van het lijdensverhaal en van Pasen in het spel verteld aan knuffels of merk ik op de een of andere manier dat zoon er mee bezig is. Dat maakt het allemaal toch echt de moeite waard!Kleine Speurtocht

Op Eerste Paasdag hadden we een speurtocht in huis naar puzzelstukjes van Pasen. Ik vond deze afbeelding op http://www.susanme.com/easter/  waar ook een handleiding is met alle plaatjes van de puzzel, zodat je gericht kan speuren naar die plaatjes. Gelukkig lag de puzzel al klaar. Mr. E. verstoptte er 3 per kamer en nadat de puzzel op een papier was geplakt was de prijs was een snoepketting. Je zou de stukjes ook in lege plastic snoepeieren kunnen verstoppen en er een soort christelijke eieren-speurtocht van kunnen maken in de tuin.

A great alternative to finding candy in Easter eggs. Try this puzzle which tells of Jesus' Resurrection story!


Volgende keer iets over jonge dieren, zaadjes en Engelse bloemetjes... Tot gauw!

Hartelijke groeten,

Anne