dinsdag 30 juni 2015

Hittegolf - ochtendwerk

Hittegolf op komst. En om dit (zie plaatje onder, vijf uur, geen idee wat te koken, geen zin, veel te warm, etc.etc. ) te voorkomen.... doe ik de dingen nu net even ietsie anders...


 5 o'clock and no idea what to make for dinner! Been there done that.

Persoonlijk vind ik het handig om zoveel mogelijk 's ochtends te doen. Vooral van die 'warme dingen' als stofzuigen etc. Dat ga ik dus ook direct na dit berichtje doen :-)

Maar ook: koken!

Of liever: het koken voorbereiden. Want deels vers is meestal toch net ietsie lekkerder.

Vandaag heb ik gyroskruiden gemaakt n.a.v. deze website


 (In de kast liggen nu: gyroskruiden, Mexicaanse kruiden, Garram Massala -vaak voor curry etc. gebruikt of in combinatie met currypasta- , een speciaal imuum versterkende kruidenmix  -niet het aller, allerlekkerst maar zo 1 x per week is het wel te doen, hier te vinden-  en een soort koekkruiden, pumkin spice. )



Het vlees sneed ik voor en de gedroogde en verse kruidenmix gingen met een beetje olie in een bakje om lekker in de koelkast verder te marineren. In de koelkast ook: een sausje van yoghurt, een flinke schep oregano en mint en 3-4 knoflookteentjes en een scheutje koffiemelk. Voorgesneden ui en komkommer. 3 gewassen tomaten (voorsnijden vind ik bij tomaat nooit zo lekker) en voorgesneden aardappelfriet. Voor de lunch wat gesneden komkommer en radijs voor op brood. En klaar was mijn 'food prep'. Heerlijk idee dat het alvast klaar staat!




Als ik kruiden in een zakje doe of gesneden groenten of iets anders, dan doe ik dat zakje vaak in een grote beker, zodat het stabiel is en goed te vullen. 

Het is natuurlijk ook echt weer voor water met een smaakje. Eerst vond zoon dat maar niets, maar sinds hij zelf wat meer mocht kiezen wat hij in het water deed, is dat verandert.

Verder merkten we dat hij wat anti-groenten begon te worden en dat meer kinderen dat wel cool vonden: kleuters die samen vinden dat 'groenten vies zijn'. Je weet wel. Dus maken we nu dankbaar gebruik van de kaartjes van www.opgroeikaarten.nl. Dit werkt voor ons heel goed! De derde keer dat we champignons aten zaten ze verstopt in de saus en vroeg zoon zelfs om meer saus! Ik probeer dezelfde groente wel vaak op andere manieren klaar te maken en hem zo te laten zien dat het elke keer ook weer anders kan smaken. Het ene vind je misschien niet zo, maar als je het net wat anders klaar maakt vind je het misschien wel heel lekker! Als hij 12 x champignons heeft geproefd, mag hij een toetje uitzoeken in de winkel.




En je kan ze ook voor andere doeleinden vinden, die kaarten!




Verder probeer ik 's ochtend als een van de eerste dingen de tuin water te geven. Maar nu eerst nog wat andere gemakkelijke zomerse recepten voor deze week bedenken en dan 's middags, juist 's middags even lekker winkelen in de koele winkels :-) En na schooltijd vooral genieten en niet teveel meer doen. Met mijn n ieuwe maxi rokken wapperen en blij zijn met sandalen aan mijn voeten. Misschien wat met water spelen met zoon of haken in de schaduw. En een paar keer per week gewapend met zonnebril naar het openlucht zwembad voor de zwemles van zoon (beter dan met paraplu tegen de hagel, zoals in mei).

Laat de zomer maar komen!

zondag 21 juni 2015

Het zit in de details...



Een tijdje geleden kocht ik bij een tweedehands winkel voor 3,50 een tafeltje. Een beetje roestig en wankel, maar ik zag het tafeltje al schitteren in kersenrood. En voor zo'n bedrag kan je ook nog eens een vergissing maken. Dat bleek geen overbodige gedachte, want ik vergat de bus te schudden en met een spuitbus spuiten is helemaal nog geen sinecure. Maar ondanks een paar bobbelige verflagen op de bovenzijde (waar ik toch mooi een pot magrieten op heb gezet) ben ik erg tevreden met het resultaat :-) En het was een goede oefening. Ik weet nu waar ik op moet letten met een verfspuitbus. Dunne lagen, goed schudden, handleiding volgen. Rekening houden met wind (bij buiten werken) en een stabiele ondergrond hebben.


Voor en na


 En nog wat rode details...


De tuin schiet al aardig op. De puntjes moeten nog op de i, maar het is al bijna 'af', tot in hoeverre een tuin ooit af is natuurlijk. En, o ja, ik heb het alleen over de achtertuin. Toen er nog geen gras lag, maakte ik deze foto van een stel Turkse Tortels. Deze mooie beestjes komen op ons kippenhok af. Hier probeerde ik ze nog weg te lokken, maar inmiddels heb ik maar geaccepteerd dat tortelduifjes, musjes en allelei pluimage dagelijks neerstrijkt in de ren en op het kippenhok. Pas lag er zelfs een duifje te zonnebaden op het dak van het hok! Voordeel is dat ze de groententuin redelijk met rust laten, in de ren liggen zoveel zaadjes om te pikken en zo gemakkelijk dat ze de tuin overslaan.


Niet lang geleden maakte ik een mooie wandeling door de polders en langs boezemwateren. Ik nam een boeketje bloemen mee; van alle bijzondere bermbloemen een exemplaar. Thuis zocht ik op welke bloemen ik had meegenomen en legde ik ze te drogen. Mooi he?
 
 
Vergat ik zowat te vermelden dat ik tijdens die wandeling mijn eerste echte Nederlandse slang in het wild heb gezien! Een ringslang. Ik liep er zowat aan voorbij. Thuisgekomen direct googelen op 'ringslang' en het blijkt dat we qua natuur maar weer in een veilig landje leven :-) Geen doodsbedreigende situaties te verwachten met dit beestje. Maar toch een leuke ontdekking!


 

En alles bij elkaar...


Een stukje achtertuin, zo'n twee en ene halve week geleden. Inmiddels moet ik de aardappelen al gaan aanaarden en hebben we al rucola gegeten. Het (schaduw) gazon is nu beloopbaar en toe aan een maaibeurt. Binnenkort de flagstones in een los paadje leggen en de schuur schilderen. 


Yes, de rucola.  Dat was gaaf: samen oogsten en 's avonds opeten in een rauwe rucola stampotje. 


Van de pallets waar gras en schapenhek op geleverd waren, maakten mr. E. en zoon boekenplanken voor de kinderkamer. Ze geven een mooi stoer accent in zijn kamertje.


Elke dag geniet ik van al die kleine details: de ridderspoor in bloei, het musje op het schapenhek, de boekenplankjes op zoons kamer, de groenten in de tuin die steeds hoger groeien, een bakje lekkere koffie, het gras dat aanslaat... Soms gaat het vanzelf en soms moet ik even bewust stilstaan om eraan te denken. Vandaar dat ik mijn dankbaarheids-dagboekje er weer bij heb gepakt en sinds een tijdje begin ik mijn werkdagen weer met het opschrijven van minimaal drie dankpunten. Ik begrijp niet waarom ik er ooit mee gestopt bent. het geeft altijd zo'n positief begin van de dag! 



Vandaag genieten van Vaderdag. Al een prachtige preek gehoord, precies aansluitend op wat er op dit moment in ons leven speelt. Heel mooi! 

Allemaal een fijne zondag en nieuwe week,

Anne of G. 

woensdag 17 juni 2015

Vriezerkoken: halve maaltijden



Zo af en toe krijg ik de kriebels, dan wil ik vooruit koken. Vooral wanneer ik zie dat de scharrelkippen in de aanbieding zijn of dergelijk vlees. Geen kiloknallers hoor, maar als een stukje beter vlees in de aanbieding is kan ik me toch niet bedwingen. Het blijft altijd een afweging tussen zuinig leven en op je budget passen en wat diervriendelijker vlees eten. Wel, ieder moet daarvan in haar of zijn eigen geweten gerust zijn. Maar dat terzijde. Ik ging dus aan de slag met een aantal grote pannen, twee grote kippen en een paar kilogram rundergehakt. 
 

Eén kip roosterde ik in de oven. Eentje kookte ik in een pan met water en groenten als wortel, ui en bleekselderij. Helaas liet ik die pan te lang op het aanrecht staan waardoor de heerlijke, gezonde kippenbouillon (met een hele hoop gelatine en dus kracht uit de botten) weggegooid moest worden :- ( Volgende keer beter! 




Gekookt en gegrild


Het gehakt vulde ik aan met havermout en ui. Eerder deed ik dat al met geraspte wortel. Het kan allebei. De havermout geeft het gehakt een lekkere crunch en verder proef je er niets van. Dus zelf heb ik een lichte voorkeur voor havermout. Het vult ook nog eens goed! Omdat je uiteindelijk ook veel vocht uit het vlees kookt, kwam ik met de havermout op ongeveer hetzelfde aantal grammen ‘vlees’ als rauw. Toch mooi meegenomen. 


 Het gehakt gebruikte ik in ovenschotels, wraps, Italiaanse gerechten (spaghetti/ macaroni/ etc.), chili con carne, op een broodje…noem maar op. Even opwarmen in de pan en eventueel kruiden en klaar was ik!

De kip was iets meer werk. Nadat het vlees gebakken en gekookt was, trok ik het uit elkaar.  Een deel trok ik uit elkaar, dit is in het Engels de zogenoemde ‘shredded chicken’. Je kan het gebruiken in rijstgerechten of Mexicaanse gerechten zoals burito’s, wraps. etc. Daarnaast sneed ik sommige stukjes netjes in blokjes. Deze kip was weer meer geschikt voor salades en dergelijke, maar het is maar net waar je de voorkeur aan geeft.


 Ik experimenteerde ook met rijst. Ik kookte en blancheerde de rijst. Ja dat kan echt! Gewoon de hete rijst onder de ijskoude kraan spoelen. Helpt ook als je rijst een beetje ‘te ver’ is gegaan. Wel snel hete saus erover in dat geval :- ) Of als het in een Oosterse salade moet. Het was handig – als je het op tijd uitlegt en in de koelkast laat ontdooien- maar helemaal weg was ik er niet van. Het is toch iets plakkeriger dan gewone rijst. Je moet het met 1 el water opwarmen in de magnetron. (Ja, die hebben we nu weer, zit ingebouwd in ons nieuwe huis).


Met mijn trouwe hulp die in de 'dode momenten' recepten tekende en 'opschreef'.


 Was het de moeite waard? Zeker. In tegenstelling tot eerdere keren dat ik vriezerkoken probeerde, maakte ik geen hele gerechten maar halve menu’s. Door het vlees en/of de rijst alvast klaar te hebben, kon ik in de twee, drie weken daarna heel snel koken. Probleem is alleen dat we soms wat verwend zijn en de smaak van gehakt en kip na twee, drie weken zat zijn. Omdat je vooraf toch een soort investering maakt, vind ik het jammer om de besparingen om zeep te halen door direct ook andere vlees- en/of visproducten te kopen. Terwijl je de besparing op zich alleen maar uitspreid doordat je langer uit de vriezer eet als je zo af en toe een niet vriezer maaltijd tussendoor eet. Nog even beter de puntjes op de i en plannen, wat dat betreft! Maar voor de rest was het een uitkomst, zeker op de drie avonden (!) per week dat ik zoonlief naar zwemles breng, rond etenstijd. Echter, omdat ik gewoon ook van koken houd, zou ik dit niet keer op keer doen. Maar zo af en toe… dan krijg ik de kriebels. En dan ligt de vriezer dus vol!

Resultados de la Búsqueda de imágenes de Google de http://25.media.tumblr.com/tumblr_m6ndrrOx6w1ra3i6to1_400.jpg

Handige sites :
(Helaas, wel in Engels allemaal en de tijd ontbreekt me echt om te vertalen. Maar gelukkig is er Google Translator, de vertaalmachine. Grammaticaal een’mess’, ofwel zooitje. Maar je begrijpt de grote lijnen wel. Voor Engelstalige recepten werkt het heel fijn als je een setje cups-maatscheppen in huis hebt. Of je rekent het om met een converter. Typ daarvoor in google de volgende woorden: cup gram OF cup ml OF oz gram OF cup gram converter. Etc. )
PS. Ik heb weer een bloglijst!! En ik heb gisteren op een paar recente reacties gereageerd (tot ongeveer twee, drie berichten terug) Dank voor alle reacties, soms ook zo persoonlijk van aard. Gaaf om van jullie te horen!

dinsdag 16 juni 2015

Vintage fun


Het is alweer even geleden, maar toch...

Bevrijdingsdag, nog redelijk vroeg op de ochtend. Half wakker en nog slordig aangekleed komen we beneden. Wat een geroezemoes op straat! We doen de gordijnen open en zien dat onze hele straat gevuld is met wagens voor een optocht. O ja, daar hadden we wel wat over gehoord. Maar onze nieuwe woonplaats is klein, erg klein zelfs: 2400 inwoners. Dus die optocht zal wel niet veel betekenen, dachten wij. Nou, dat was een vergissing. Inmiddels zijn we er wel achter dat het verenigingsleven hier sterk aanwezig is. En een optocht organiseren kunnen we ook :-)

Wat mij vooral erg aansprak waren de wagens met een jaren '40 gevoel. En ook heel mooi vind ik dat er een flink aantal wagens was versierd met bloemen uit bermen en weilanden. Dat is toch extra speciaal?  Uiteraard schoten wij snel in fatsoenlijke kleren, lieten de koffie zelfs staan en schoten de straat op met een fototoestel in de aanslag. Hier de foto's van de dag.


Eerst de vlag hijsen natuurlijk.



 


Koningin Wilhelmina was er ook...


 

En hieronder een stukje plaatselijke geschiedenis. De mevrouw op de foto schijnt nog te leven, maar is niet dezelfde dame als hier achter het paneel zit. De Vrije Pers werd in ons dorp vervaardigd in een kelder, met een oplage van 2000 stuks per dag. Dappere mensen!  En geweldig kapsel van de dame. Love vintage hairstyles :-)








Ook verzot op de jaren '40 stijl? En plattelandsleven?  Kijk eens op dit mooie blog: http://henhousehomemade.blogspot.nl/
Het is een Brits blog, de blogster gaat vaak naar jaren '40 fairs die daar blijkbaar nogal eens gegeven worden. Ook kan ze prachtig quilten en plaatst ze mooie foto's. Ook als Engels een probleem is, is het blog het bezoeken waard want alleen de foto's zijn al geweldig om door te scrollen.