woensdag 30 september 2015

Veertjes en blaadjes en gouden zonlicht: het is herfst!


Prachtig herfstlicht in gouden tinten waaiert door de achtertuin, De straat tegenover ons huis baadt in datzelfde najaarslicht. De boom in de voortuin laat gele blaadjes vallen. Een tortelduif heeft zich bovenop het kippenhok genesteld waar Sugar, de kip die aan top van de pikorde staat, met haar als door muizen aangevreten verendek en onwaarschijnlijk kaal en lang ogende nek wat onrustig scharrelt.  Veren en blaadjes laten tegelijk los in dit jaargetijde. De moestuin is half leeg met nog wat maisstengels, kruiden en laatste courgette. En spinnen zijn er volop, overal, in alle soorten en maten. Brr.... Gister de bezem er letterlijk doorgehaald dus nu is het weer een beetje te doen.
In huis een dekentje hier en een vloerkleed daar. De eerste kaarsjes zijn alweer aan geweest. Laarzen en winterjas gekocht.  Nog geen pompoen in de keuken, want nog steeds de ijdele hoop dat er nog iets in de tuin gebeurt. Straks een ritje naar de dierenwinkel voor krachtvoer voor de ruiende kippen. Zo sneu om te zien hoe alle pit en felheid uit zo'n kipje verdwijnen. Maar ik weet ook dat het wel weer goed komt. Nog eventjes volhouden Sugar!In en om huis nog steeds genoeg te doen:

Tuin

Hopelijk kunnen we dit weekeinde verder met een tuinhekje maken. Bolletjes de grond is, is ook een goed idee. Ik wilde een herfstmoestuin maken, maar september ging voorbij eer dat ik er erg in had. Ik heb ook nog geen adresje in de buurt waar ik preiplantjes en dergelijke kan kopen dus die herfsttuin wil niet echt van de grond komen nog. 


 In huis

Ook heb ik een tekstbord gemaakt waar nu een plekje voor gezocht kan worden. Gisteravond heb ik het afgerond. Heerlijk op de knutselzolder, wat fijn om die ruimte te hebben. We hebben een radiatorombouw overgenomen van de buurvrouw verderop, dus ook daar kan nog geklust worden.

 


In het dorp

En ook beginnen we ons te orienteren op verenigingen en plekken waar we in het winterseizoen iets voor kunnen betekenen. Vanmiddag bij een meisjesclub kijken, ik ben benieuwd. Het zou toch leuk zijn om samen met een groepjes meisjes te knutselen en wie weet misschien wel een keertje koken, met een petroleumstel appelmoes maken ofzo... Als ik er aan denk, komen de ideetjes vanzelf! Alleen ben ik er nog niet één keer wezen kijken, dus vanmiddag een spannende middag, kijken of ik er pas en of dit een plek is waar God mij wil hebben.


 
Hervormingsdag is weer in aantocht!

Binnenkort, een dag voor hervormingsdag, willen we met een aantal dames uit het dorp de film over het leven van Luther bekijken. Eigenlijk wilde ik dit jaar ook een klein (kinder) feestje geven voor hervormingsdag, ik heb daar in eerdere jaren al over geblogd op http://eigenwijslandelijkgeinspireerd.blogspot.nl/2012/10/hervormingsdag-een-feest-om-echt-te.html  en http://eigenwijslandelijkgeinspireerd.blogspot.nl/2014/10/pompoenen-chocomelk-hervormingsdag-en.html. 
Toch lijkt het er door omstandigheden niet van te komen dit jaar. Maar wie weet, op de valreep nog in een heel kleine setting? 

Martin Luther is my favorite character in all of history (besides Jesus and Mary Slessor) and this is why!:  

"Leef alsof Jezus gisteren stierf, vannochtend is op gestaan en morgen terugkomt!"


Voor het avondje heb ik de film geleend van een collega van mijn man, een moeder van school heeft een grote gezellige schuur met zitmeubelen en projector waar we gebruik van mogen maken en voor de rest neemt (hopelijk :-) ) straks iede reen iets lekkers of te drinken mee. Ik kijk er naar uit! En als de moeders misschien beter bekend raken met hervormingsdag, is het misschien mogelijk om volgend jaar een kinderfeestje te geven. Ik ben benieuwd waar dit toe leiden mag.
 
Helaas heeft Luther later in zijn leven t.o.v. de Joden een aantal grote fouten gemaakt, maar in zijn vertalen van de Bijbel, het volgen van Jezus en de Bijbel dwars tegen de heersende cultuur en religie en machtsverhoudingen in, heeft hij veel gedaan wat bewonderenswaardig is. Hierna begon een beweging die we nu de reformatie of de hervorming noemen. Wat ben ik blij met de hervormingen die destijds zijn ingevoerd. Maar ook bedroefd dat het niet is gelukt om binnen één kerk te kunnen blijven en daar de hervormingen door te voeren. Het blijft iets bitterzoets.

Martin Luther quote - I like this one. #quote:

"Er komt een tijd 
waarin je een positie moet innemen
die niet veilig, noch politiek correct,
noch populair is, maar je moet 
die innemen omdat je geweten je
zegt dat het juist is..."
-Maarten Luther 
(ik weet niet of het jr. of sr. is, voor beiden heb ik respect!)
 
Maar toch: christenen kregen vanaf die tijd de Bijbel eigenlijk 'terug'. Geen kerktaal meer, geen Latijn, maar de taal van hun hart, hun moedertaal. En dat is een van de belangrijkste dingen waar ik aan denk met Hervormingsdag: door genade zalig worden en niet door goede werken of aflaten, géén geloof in het vagevuur en een Bijbel die voor iedereen te lezen is. Een feest waard!

En verder

Voor de Adventstijd heb ik de adventkalender alvast gevuld met opdrachtjes. In de Adventstijd mag zoon elke dag een deurtje openen en een briefje voorlezen. Misschien komen er ook nog kleine snoepjes of chocolaatjes in, daar ben ik nu nog niet over uit. Fijn om alvast klaar te hebben. Vorig jaar was ik zo laat dat ik er bijna al niet meer aan wilde beginnen en werd overreden door een vriendin. Nu ben ik in ieder geval op tijd! Nog een paar dingetjes printen om klaar te hebben liggen en dan zit het meeste voorbereidende werk er op. Scheelt straks weer!


En zo bereiden we ons voor op onze eerste herfst en winter hier in ons nieuwe huis, in het nieuwe dorp, bij de nieuwe kerk en school. We kijken er naar uit en zijn dankbaar met ons plekje hier. Hoewel ik de zomer eerst ontzettend miste (samen met de lente toch echt mijn lievelingsseizoen) ben ik nu klaar voor de mooie dingen van de herfst en de winter: gouden zonlicht, mooie herfstkleuren, Hervormingsdag, dekentjes en plaids, chocomelk en de eerste Kerst hier...en wie weet nog wel sneeuw of ijs... En als ik nog eens wil meimeren over de zomer... ik heb nog wat aandenkens en souverniers in huis. Bijvoorbeeld deze mooie kaarsjeshouder uit Oostenrijk van mijn ouders of dit keppeltje uit Israel van mijn schoonouders en (heel symbolisch allemaal bij elkaar) dit kruisje uit Zuid-Afrika...

 


Dus snel die bolletjes planten dit weekeinde, want de lente komt ook ooit weer terug!

vrijdag 18 september 2015

Positief kijken & van alles en nog wat blogjeOver een positieve houding

4 dingen die ik in de afgelopen weken gelezen/ geleerd heb en die ik in praktijk wil brengen:

1. Bij het zien van al het slechte nieuws: kijk naar de helpers! En zeg dit ter bemoediging tegen je kinderen, mochten ze dit nieuws ook zien of horen. Het laat je met andere ogen naar dezelfde situatie kijken. En wellicht inspireert het je ook.

2. Zoek naar grappige situaties, mensen, dingen. Ik las een interview met een succesvol illustrator en zij zei dat ze van haar moeder had geleerd om grappige situaties te herkennen op straat. In plaats van je te ergeren aan alweer een bakfiets, lachen als je er een oma in ziet zitten. (Schijnt dus echt gebeurd te zijn.) Er schijnen zoveel grappige dingen te gebeuren die langs de meeste mensen heen gaan. Dus ogen open houden en hieraan denken de komende tijd (zeg ik tegen mezelf)! 

PS. Autocorrect helpt hier ook heel erg bij. Wat hebben wij gelachen om de Whatsapp van mijn schoonouders vanuit Israel (dat mag ik wel zeggen toch?)!  
PS.PS. En zo'n reactie op een verkeerd verstuurd mailtje is toch geniaal? Okee, ik geef toe, ik heb er even naar moeten zoeken op Pinterest omdat ik zo even geen plaatje kon schieten, maar toch...de moeite waard om op al die leuke details in het leven te letten. 
PS.PS.PS. En wat ook helpt als je een kind hebt of een huisgenoot in welke vorm dan ook...grappige uitspraken bijhouden in een Word-bestandje. En dat op gezette tijden nog eens nalezen!!

The Standard Cat Approach: | 26 Absolutely Perfect Ways To Respond To A Wrong Number Text:   


"Definitie van een monster:
Een monster is een groot gezicht met grote ogen en een kleine mond en een klein klamboetje op zijn hoofd
 – met een grote klamboe er boven op! - onze zoon "3. Lach om jezelf, neem jezelf niet te serieus. Autsj… een beetje relativeren. En lachen is gezond. Als best-wel-serieus-typje kan ik hier wel iets mee. Dit heeft misschien ook wel met punt 2 te maken :-)
Dit was mijn poging tot gebakken ei met ui en een klein snufje zout :-)

4. Zoek het goede in anderen. Heel concreet ben ik begonnen met het opschrijven van wat namen: een buurvrouw, mijn man etc. En vervolgens hun goede eigenschappen of gedrag waar ik iets van kan leren opschrijven. Zo viel mij op dat een buurvrouw verderop veel van praten houdt maar toch nooit kwaad spreekt of roddelt. Dat ze heel hulpvaardig is. En mijn man kan heel erg zelfopofferend zijn en is heel dienstbaar. Ook dit helpt mij om met een positievere blik naar de wereld, de mensen om mij heen te kijken. Ja, ieder mens is zondig. Maar ook ieder mens is door God gemaakt en heeft vanuit Zijn genade gaven gekregen. En iedereen heeft iets moois. Het is goed om dat te erkennen en vervolgens als het moment daar is, kan je het misschien ook benoemen en iemand bemoedigen. 


1 Thessalonians 5:11 (NIV1984) Therefore encourage one another and build each other up, just as in fact you are doing.:

"Bemoedig elkaar en bouw elkaar op!"

Bij al deze 4 punten heb ik het idee dat ik in de kinderschoenen sta. Kritiek gaat me natuurlijker af. Positief kijken, het goede zoeken is lastiger. Maar het leuke vind ik dat ik het wel concreet heb kunnen maken. Ik kán zeggen ‘kijk naar de helpers’ als we het nieuws kijken. Ik kan bewust ervoor kiezen om in de auto, wachtend voor het stoplicht, om me heen te speuren naar grappige situaties. Ik kan mijn pen pakken en iets positiefs opschrijven over de mensen die ik die dag heb ontmoet en ik kan het met ze delen. En als dat allemaal een beetje loopt…wie weet lukt het me dan ook om een beetje meer om mezelf te lachen. 
 
Van alles & nog wat 

Dit is absoluut een soort tweede deel. Even iets heel anders. Ditjes en datjes, van alles en nog wat. Met een hoop foto's. Allereerst..

Uit de tuin:


Ongelovelijk, alle drie uit eigen moestuintje. Ik maakte er een ovenschotel van met ui erbij en kaas erover. Ik had een jaar geleden toch niet kunnen denken dat ik al zoveel uit eigen tuin zou kunnen krijgen? Soms neig ik ernaar vooral de slakken en de in elkaar gevallen tomatenplanten te zien...maar dit is geweldig als je het goed nagaat. Allemaal van zaadjes en pootgoed opgekweekt. Ook uit de tuin: groene tomaten. Ze hebben mij een paar dagen bezig gehouden.Het regende heel erg en de tomatenplanten die niet goed waren opgebonden (allemaal) lagen plat op de grond. Het gevolg: heel veel rottende tomaten. Ze moesten dus per direct op zaterdagavond nog uit de tuin. Helaas moesten ze dus nog even (schoongespoeld) blijven liggen tot en met maandag en was een deel toen wel verder gerot. Toch kon ik in het weekend al wel deze mexicaanse saus maken.


Het grappige is, dat alles wat ik van groene tomaten maakte er werkelijk niet uit ziet. Je bent zo gewend aan fris rood dat zo'n geelgroene saus over je wraps niet heel aanlokkelijk oogt. Totdat je er een hap van neemt! Heerlijk die saus! Recept: http://montanahomesteader.com/green-tomato-tomatillo-enchilada-sauce-recipe/


  (hier had ik geen verse koriander, dus vandaar een nog gelere saus. Later heb ik nog meer gemaakt, wel met koriander en lekker ingevroren. Maar let op: de pepertjes maken het snel heet, gebruik liever minder en voeg later toe naar smaak!)


 En dit is hoe mijn keuken er op maandagochtend uitzag. Ik kon nog meer groene tomaten plukken, dus al snel had ik in elke hoek en bak tomaten liggen. Georganiseerde chaos.


Voor de chutney moest ik echt veel tomaten heel fijn snijden. Daarom een soort lezing erbij opgezet die ik kreeg opgestuurd van een vriendin. Hier op youtube is het te vinden met als thema 'vrouw zijn naar Gods hart'


Recept van de chutney vond ik hier (ik deed er wel iets meer suiker bij): 


De chutney voor het ingekookt en ingedikt was. Goede tip voor om de dikte te bepalen was: roer door de chutney met een pollepel, als je een kleine 'baan' kan trekken, zodat je de bodem van de pan even kan zien voor het mengsel weer samenvloeit...dan is het goed.

 

Weekend gebak :-)
 

Rottende tomaten.... helaas. Gelukkig bleef er nog meer dan genoeg over. Ik maakte ook nog salsa en een soort taartvulling, maar die moet ik nog testen.
 

Decoreren met wat ik om handen had


Oude boekjes en pagina's opgerold met raffia en lavendel in glazen potten.


Als de tafel leeg oogt en ik even geen bloemen om op de vaas te zetten, haal ik mijn servies uit de kast. En in dit geval ook oude bakvormpjes en ander kosteloos decoratiemateriaal.


Bloemen uit de tuin.
 

Gekregen souvenier uit Israel.


Met wat jute en kant, past dit kaartje toch in het bestaande lijstje.De papieren op de kast.


Meer oude boekjes en raffia. En mijn trouwhandschoenen.


Rolletjes van vintage boekjes.
Simpel, eenvoudig, neutraal, vintage, chique.Mager gehaktbrood

En dit was ook een heerlijk, mager receptje. Voor drie personen. Gehaktbrood van tartaar. Voornamelijk bestaande uit 2 1/2 tartaar, mozarrella stukjes, tomaten en olijven stukjes, kruiden uit de tuin en uit een potje en een beetje olie en eventueel wat paneermeel of broodkruim. Samen gekneed kan je het in een bakje doen met nog wat losse plakjes tomaat en mozarrella erop en een klein beetje olie. Of je vult er een stokbrood mee met dezelfde topping. In het laatste geval kun je i.p.v. paneermeel stukjes van het uitgeholde stokbrood door het mengsel doen. Met gehakt is het misschien iets lekkerder, maar met tartaar een stuk magerder. O ja, en uiteraard even in de oven tot het gaar is en goudbruin (misschien 15-20 min op 180 graden...ik heb niet gekeken, doe meestal maar wat op gevoel).En nu...weekend! Allemaal hele fijne dagen gewenst. Dat we maar veel zon mogen zien tussen de buien door :-)

Groetjes,

Anne of G.

PS. Tags en tabbladen bijwerken kost momenteel even teveel tijd. Zo af en toe doe ik een update, maar als je niet alles in de tabbladen kan terugvinden, zal dat waarschijnlijk aan mij liggen. Je kan ook altijd de zoek functie gerbuiken als je iets zoekt.

donderdag 10 september 2015

Tutorial: maak een moskrans met takken in 3 stappen

 

Decoreren en binnen een budget blijven. Soms een lastige combinatie. Er is zoveel te koop...
Maar gelukkig zijn sommige dingen ook gemakkelijk zelf te maken. Voor een zeer lage kostprijs. Als je maar een middagje de tijd hebt :-)

Deze moskrans is eenvoudig (vond ik nog een hele uitdaging, want het zit in mijn aard om er allemaal frivole dingetjes bij te doen = maar nee, ik heb me bedwongen deze keer lol). De materialen zijn goedkoop en/of natuurlijk. Dus laat ik maar meteen van wal steken met wat je nodig hebt:

* een basiskrans (deze was minder dan 0,90 cent)
* mos (3 zakjes van bijv. de Action a € 0,85 of zelf uit een bos verzamelen)
* takken uit je tuin, het plantsoen, het bos, noem maar op
* ijzerdraad op een rolletje, bijv. van de Action of een tuincentrum
* snoeischaar (tenzij je de takjes met je hand wilt breken, dan kan het makkelijk zijn om de stok op je knie te leggen en op beide uitersten kracht uit te oefenen.)
* een lijmpistool met vullingen

Je hebt dus eigenlijk maar 5-6 dingen nodig!

Laten we beginnen. 

Stap 1. Lijm het mos op de basikrans. Helemaal rondom.


 Dit is het resultaat:


Stap 2: wikkel het ijzerdraad om de krans, knip het eind af, draai het in het beginnetje en klaar is deze stap.
 Het mos zit nu super stevig vast (dubel: lijm + draad) 
en je hebt een basis van ijzerdraad gemaakt om de takjes op te bevestigen.


Stap 3: knip kleine stukjes ijzerdraad. Steeks steeds een stukje ijzerdraad onder het ijzerdraad op de krans. 
Doe een stokje in het midden en draai het ijzerdraad er goed omheen. 
Begin bovenop werk dan de buiten en binnenkant af.
Dit is de stap die het meeste tijd kost. Ergens halverwege...
 

 En meer stappen zijn er niet. Zoek een mooi plekje en leg de krans neer. 
Ophangen kan natuurlijk ook, aan een koord van jute bijvoorbeeld. 
Op een deur of voor een  spiegel.