woensdag 25 november 2015

Tip: Kerstfilm

Samantha Barks on the set of The Christmas Candle with Dan huttlestone's signature double thumbs up.:

Cadeautje voor jezelf? Of leuk om op het lijstje te zetten voor Sint? 
Deze film had ik vorig jaar al op het oog. 
 
The Christmas candle

Maar toen was íe alleen nog in het Engels en vanuit Engeland/ de VS te verkrijgen.
Maar nu dus ook in Nederland én ook nog eens heel voordelig. 
Bij 'mijn' boekhandel in Gouda slechts €2,99! 
Ik heb er direct eentje gereserveerd en zo - heel schandalig- mijn eigen Sint cadeautje geregeld :-) 
Dus...nog niet gezien, dus nog geen recensie of iets in die geest, maar al wel vast een filmpje vooraf:Bijvoorbeeld hier te verkrijgen (zonder dat ik hiervoor vergoed word, maar gewoon omdat het een fijne, betrouwbare winkel is): http://www.boekhandelsmit.nl/nl/product/9789492189219/the-christmas-candle.html

Hartelijke groeten,

Anne of G.
 

maandag 23 november 2015

Inmaakpotten

Even een kleine blogpost tussendoor. Kijk eens wat dit weekend bij ons 'bezorgd' werd...


Originele glazen inmaakpotten


Een doos vol. 


Ik ga ze in eerste instantie gebruiken om koekjes en voorraad in te bewaren.


De twee 'vogeltjes-potten' hebben we ook gekregen, mooi met havermout en kokos.


Ik hoop dat ze allemaal in de lades passen. Ik vind ze heel erg mooi. Ben er blij mee :-)

Goede werkweek,

Groetjes,

Anne of G. 

PS. Hoewel... dit ziet er ook wel erg mooi uit...misschien ga ik het toch nog eens proberen, echt wecken. Voorlopig niet hoor, maar wie weet...

All sizes | Preserved Vegetables | Flickr - Photo Sharing!:

donderdag 19 november 2015

Jezelf ontwikkelen, groeien & prioriteiten

Voor iedereen die wel eens met sleur te maken heeft, voor wie  het lastig vindt om gefocust te zijn op een taak, voor wie het idee heeft teveel tegelijk te doen zonder veel richting of gewoon voor wie alles wel weer eens helder op een rijtje wil hebben, raad ik deze serie aan: The Homemaking Foundations Podcast. Een podcast is een soort radio-uitzending. Deze podcast worden gemaakt door Jami Balmet van de website YoungWifesGuide.


Bevrijdend

Zelf heb ik de eerste podcasts geluisterd en eentje die helemaal gaat over prioriteiten stellen in je leven. Het mooie aan deze lessen vind ik dat het je echt helpt om in je dagelijkse leven betere keuzes te maken. Er is altijd ruimte voor verbetering nietwaar? Door bijvoorbeeld je prioriteiten heel duidelijk te maken, kan je ook gemakkelijker ja of nee tegen iets zeggen. Sinds wij in het nieuwe dorp wonen, zijn er ook heel wat vragen op ons afgekomen. Of we in een commissie van school willen, mee willen zingen in een koor, naar een Bijbelstudie willen, en dat is nog maar een begin. Het is onmogelijk om álles te doen. Hoe kies je dan? In gebed, ja dat ook. Maar God wil je ook helpen om je prioriteiten op een rij te zetten en doelgericht te leven. En ook daarbij bid je tot God om wijsheid om daar goed over na te denken, zoals Jamie ook toelicht. En heb je eenmaal een lijstje voor jezelf en je gezin, dan werkt dat heel bevrijdend. Om met Jamie te spreken: je kan dan ook echt voluit ja zeggen tegen die taak die past bij de prioriteiten in je leven en zonder schuldgevoel nee tegen wat daar niet bij past.

pockets full of posies | beautiful | freedom | joy | children playing | ring-a-ring-o-rosy | free | www.republicofyou.com.au:

Als je weinig tijd hebt, luister dan bijvoorbeeld alleen de eerste en de zevende podcast. De eerste gaat over de basis: wat is homemaking? Kan je dat ook doen als je single bent of als je ook nog buiten de deur werkt? Nr. 7 gaat over prioriteiten stellen. Je kan het zó luisteren en later op haar website een soort samenvatting vd podcast lezen, maar persoonlijk vond ik het fijn om aantekeningen te maken en meteen met het geleerde aan de slag te gaan.


Podcasts : http://youngwifesguide.com/homemaking-foundations-podcast/

Print

Per moment een prioriteit

Als je de podcast luistert, zal je ontdekken dat ieders prioriteitenlijst er anders uitziet, dat er binnen bepaalde grenzen ook niet echt goed of fout bestaat en dat je prioriteit ook te maken heeft met het moment waarin je leeft. Op het moment dat ik mijn Bijbel lees om stille tijd te houden dan is God mijn eerste prioriteit en mijn kind bijv. niet omdat hij op dat moment niet mijn aandacht vraagt en op school is. Op het moment dat ik kook, is het 'zorgen voor ons huis' mijn prioriteit en niet 'opvoeding'. Ik begrijp dat er overlap kan zijn. Bijvoorbeeld 'gezond leven' en 'zorgen voor het huis', en als zoon een handje helpt in de keuken gaan 'opvoeding' en 'zorg voor het huis' weer wel samen. Maar toch... het kan enorm helpen om in grote lijnen te weten waar je mee bezig bent, wat je wilt, waar je ja of nee tegen zegt en ook waarin je wilt groeien.

Persoonlijke lijst

Mijn eigen unieke prioriteitenlijstje ziet er ongeveer zo uit:

God/ Huis/ Gezond Leven/ (Christus gericht) opvoeden/ Mijn Man. In willekeurige volgorde.

Als ik een  dag of een week inplan, kijk ik naar deze prioriteiten. Elke prioriteit heeft sub categorieen die ik zelf heb gemaakt en die veranderen kunnen.

Wax candles will burn more slowly and for a longer period of time if they are chilled in the icebox several days before they are lighted.

Voorbeeld

Het mooie is, dat de podcast je ook echt aanmoedigt te zoeken naar wie je bent en waar je goed in bent. Als je niet super georganiseerd bent, kan je veel tijd en moeite verspillen door uber georganiseerd te willen zijn en daar een prioriteit van te maken. Misschien moet je in dat geval gewoon blij zijn met een basis niveau van organiseren, zodat jij of jullie dingen kunnen terugvinden en er geen chaos is. Maar probeer niet elke pen, vork en elastiekje in je huis op de perfecte plek te hebben, met of zonder strikje, label of op maat gemaakte opbergdoosjes :-). Wellicht is het beter om je te focussen op waar je al goed in bent: misschien is dat in jouw geval leuke dingen met de kinderen doen. Zorg dan dat je zo georganiseerd bent dat het je niet in de weg zit (basis  niveau) en ontwikkel je in het vinden/ bedenken en uitvoeren van leuke activiteiten met je kinderen. En andersom ook natuurlijk. Als organisatie je talent is en je houdt er van om een rustige omgeving te creeeren waarin alles pico bello georganiseerd is, richt je daar dan op als één van je prioriteiten. Zoek naar nieuwe manieren van organiseren op pinterest, bedenk of bekijk ideetjes, lees er een boek over, voer het uit...maar zorg ook dat je simpele dingen met je kinderen doet, als je die hebt (om in het voorbeeld te blijven). Dat zal in jouw geval dan geen papier mache knutselwerk zijn, maar misschien gewoon een bordspel of voorlezen. Ook goed. Je bent uniek, ook als homemaker en kan op jouw unieke manier jezelf ontwikkelen. 

Maak een lijstje van waar je goed in bent of wat je lastig vindt. Kijk of je daarin al prioriteiten voor je leven uit kunt halen. Bespreek het met je man, misschien ziet hij vanaf een afstandje meer of andere dingen dan jij. Bovendien is het goed om af te vragen wat jullie samen belangrijk vinden. En bid voordat je dit alles doet om de leiding van Gods Geest. Kies er niet meer uit dan een stuk of vijf, zes en verdeel die dan onder in kleinere, concrete uitwerkingen.

Love her hair, dress, kitchen, even her charming vintage lunch. #vintage:

Twee prioriteiten iets meer uitgewerkt

1. In de categorie Gezond Leven werk ik bijv. aan meer lichaamsbeweging door vrijdag naar gym voor volwassenen te gaan, een soort low level fitnessles. Ook lees ik boeken die hier over gaan (Trim Healthy Mama) om mijzelf meer te onderwijzen en bouwen wij  het gebruik van suiker af. Voor het dagelijkse leven betekent het dat ik veel maaltijden vanaf het begin zelf kook en weinig pakjes, zakjes etc.2. Als ik denk aan mijn groei in het leven met God, dan denk ik bijvoorbeeld aan het streven naar dagelijks stille tijd en regelmatig kerkbezoek en naar een Bijbelstudie gaan. Boek wat ik hierover lees, met stukjes en beetjes, is: 12 manieren om je weg in de Bijbel te vinden, van Rick Warren. Maar het kan ook zoiets zijn als christelijke muziek op de achtergrond hebben in huis of Bijbel Craften of de goede gewoonte (die je misschien wel zou vergeten te noemen omdat het al zo 'gewoon' is) om na het eten een stukje uit de (kinder)bijbel te lezen. Goed om ook stil te staan bij wat je (al) doet en waarom.

Genade

Belangrijke puntjes nog: er is een verschil tussen waar je naar streeft en de werkelijkheid. Dat kan niet anders. Anders zou je perefect zijn. Maak het jezelf niet te moeilijk als je het als falen ervaart, maar ga gewoon weer terug naar je doelen en begin opnieuw of ga verder waar je gebleven bent. Heb een beetje genade voor jezelf. En ook: elk leven, elk lijstje, elke uitwerking zal anders zijn. Je bent uniek gemaakt. Gelukkig maar. 

En meer ga ik echt niet verklappen. Luister de podcasts maar :-) Voor wie geen Engels kan, heb ik een beetje weggegeven, maar het is voor mij onmogelijk om echt alles samen te vatten en uit te leggen. Ook hoe je God en je man (als je die hebt gekregen) hierin betrekt, vergt misschien iets extra uitleg. Misschien kan je de samenvattingen op de website in Google Translator zetten - als je echt graag meer hierover wilt leren- en zo de grote lijnen volgen.

I adore this painting because I purchased the sketch from Brian and he is an amazing artist!!!:


Plaatje met een knipoog ;-) Bron: https://www.artfulhome.com/artist/Brian-Kershisnik/1810

Nog twee links:

Women Living Well heeft weer mooie Advent Studies voor volwassenen en kinderen:
Women Living Well

Stichting Generatio heeft een mooie Advent Kalender. De inhoud hiervan dan. Om elke dag even met je kind(eren) stil te staan bij de betekenis van Jezus komst op aarde.
Stichting Generatio

Als laatste nog wat prachtige kerstmuziek, heerlijk als achtergrond:


Christmas Carols - John  Rutter & Clare College Choir

Hartelijke groeten,

Anne of G.

donderdag 5 november 2015

Geurbol a la Kleine Huis op de Prairie & DIY Schoonmaakmiddel met winterse geuren

"Tante Eliza had voor ma een grote 
rode appel meegenomen 
waar ze allemaal kruidnagels in gestoken had. 
Wat rook dat lekker zeg! 
En de appel zou niet bederven, 
want door al die kruidnagels bleef hij gaaf en zoet" 
Laura Ingalls - Kleine Huis in het Grote Bos, blz. 56/57

 

Goed voorbeeld doet volgen. Een geurbol maken zoals Laura's tante: dat stond al een tijdje op mijn to do lijstje.


En inderdaad de geuren zijn verrukkelijk. Echte najaars en winter geuren. En zo simpel te maken. Het is waar, de kruidnagels prikken wat in je vingers, maar als je gewoon systematisch door gaat en het directe resultaat ziet (en ruikt!) heb je dat er wel voor over.
Als je helemaal rond bent, kan je nog een keer alle lege gaatjes opvullen of het zo laten. Ik weet niet of het voor de houdbaarheid uitmaakt, dus ik heb 'm voor de zekerheid goed vol geprikt.


Daarna door de kaneel gerold voor extra uitstraling en geur.  En toen een plekje gezocht.

Gezellig naast m'n geverfde kleine pompoenen (met proefpotjes muurverf die ik nog had staan). 

Hetzelfde kan je ook doen met sinaasappels. Die hoef je niet zo vol te doen als hier bij de appel. Je kan strepen, krullen en andere mooie patronen maken met kruidnagels. Vervolgens kan je ze op een schaal leggen, in een krans of bloemstuk verwerken of ophangen met mooie linten. Prachtige, eenvoudige versieringen voor de feestdagen in December. Een voorbeeldje zie je hieronder:

Orange Pomanders Made in the Microwave | Womens' Thoughts

 http://womensthoughts.co.uk/orange-pomanders-made-in-the-microwave/ 

Hier wordt de magnetron gebruikt om de sinaasappels 'uit te drogen'. Maar het kan ook op andere manieren. Op Engelstalige websites en blogs zijn veel voorbeelde te vinden. Type bijvoorbeeld: 'apple clove pomander' of 'orange pomander' in het zoekscherm van Pinterest of Google Afbeeldingen. Kan je geen Engels? Knip en plak je tekst dan in het scherm van 'Google vertaler'. Je zult zien dat het qua stijl en grammatica soms nergens op slaat ;-) maar de grote lijnen kan je meestal wel aardig volgen, lol. 

Orange and Clove Pomanders, use toothpicks to make insertion of the cloves easier.:

http://www.lushome.com/ways-reuse-christmas-ornaments-and-crafts-new-years-eve-window-decorations/130111

 

http://sjarmerendejul.blogspot.nl/2009/11/det-lukter-jul.html

Whole oranges and chillies woven together with orange slices and cinnamon, for a fruit string of distinction.:  

http://www.lushome.com/20-handmade-christmas-decorations-cinnamon-sticks-adding-seasonal-aroma-to-green-holiday-decor/129489

Tot zover de geurbollen. Ook leuk om als cadeautje te geven.

DIY SCHOONMAAKMIDDEL MET WINTERSE GEUREN

Omdat ik vanochtend toch al mijn ingredienten en materialen bij de hand had, heb ik zoveel mogelijk zelf maak projectjes achteraan gedaan als ik kon. Ik maakte wasmiddel, deodorant, vaselinevervanger en  tegelijk hand-/voet-/lichaams- en kroeshaarzalf :-) (yes, multi functioneel en super simpel, recept volgt nog!) wasverzachter en dus ook....schoonmaakmiddel. Nou ja, in wording dan. Ik zal uitleggen hoe het werkt.


Eerst maak je de schoonmaakazijn. Ik pelde twee sinaasappels, at er één op en bewaarde er eentje voor zoonlief. De schillen sneed ik dun en deed ik met behulp van een trechter in een fles. De fles vulde ik met azijn (was halverwege op, maar dat geeft niet, de schillen staan onder azijn). En in principe zou dit vervolgens genoeg moeten zijn. Maar...


Hoe heerlijk zou het zijn om rond de kerstvakantie, wanneer schoonmaken nou niet echt het meest aantrekkelijke klusje is (als er zoveel andere leuke en meer spannende dingen te doen zijn) schoon te maken in een heerlijke winterse geur? Ik denk aan kruidnagelen, kaneel en sinaasappel! Mmmm...Ruik je het al? Die geur die ze altijd proberen na te maken en in een geurkaarsje stoppen? Wie wil daar nu niet mee schoonmaken?


Dat was de reden voor deze herfst-/wintermix: 

stap 1

Voeg bij elkaar:   

  • een halve fles azijn, 
  • de schillen van twee sinaasappels (meer mag altijd), 
  • een handje vol kruidnagels, 
  • enkele druppels essentiele kaneelolie. 
stap 2

3-4 weken op een lichte plek laten staan, zo af en toe schudden. Eet je later nog een sinaasappel en wil je de schil erbij doen? Kan altijd.

stap 3

Na 3 weken tot een maand: zeven door een zeef met doek. 

Je schoonmaakazijn met wintergeurmix is nu klaar. Nu kan je het mengen en er schoonmaakmiddel van maken. Vervolgens doe je het meestal in een fles met verstuiver/ plantenspuit. 

Schoonmaakmiddel maken

Bijv. vloerreiniger: 50/50 mix van water en schoonmaakazijn met wintergeurmix. 
Of glasreiniger: 2 cups water en 1/4 cup  schoonmaakazijn met wintergeurmix. Als je deze mix voor het eerst gebruikt, voeg dan 1/2 theelepel afwasmiddel toe om de sporen van de commerciele schoonmaakmiddelen te verwijderen. 


Pinterest en internet staan verder vol met schoonmaakmiddelen met azijn. Bijna voor alles geldt: als er azijn staan, kan je dat vervangen door deze azijn met wintergeurmix.


Het is begin November. Als je nu begint, heb je begin December je heerlijke geurende schoonmaakmiddel! Kan je in December lekker aan de bak :-)

PS. Bedankt voor alle mooie reacties op het vorige bericht! Ik had zelfs een best wel omvangrijke reactie teruggetypt met felicitaties waar die van toepassing waren en dank-je-wels en inhoudelijke puntjes....maar toen crashte mijn computer en was alles weg. Daarna kreeg ik het niet meer zo op het digitale papier als eerst, dus vandaar dit berichtje dan maar: ik heb het allemaal gelezen en de reacties worden erg gewaardeerd! Super hoe bemoedigend het is om te lezen hoe ieder hier anders, maar allemaal zo bewust mee omgaat. Bedankt voor het openen van jullie hart en een kijkje in jullie wereld.