vrijdag 11 maart 2016

Opstandingstuin

"En er was bij de plaats waar Hij gekruisigd was, 
een hof en in de hof een nieuw graf,
waarin nog nooit iemand gelegd was. 
Daar nu legden zij Jezus..."
Joh. 19: 41-42a

Geloven met kinderen. Het daagt je steeds weer uit. Om in eigen woorden grote verhalen, geschiedenissen en daden van God uit te leggen. Vaak word ik daarbij geholpen door activiteiten. Bijvoorbeeld samen iets kleien waarvoor je wilt bidden, briefjes met gebedpunten uit een stapeltje halen, een aftelkalender naar Pasen volgen, etc. En op een gegeven moment kom je tot de ontdekking dat elk jaar met Pasen bepaalde activiteiten terugkomen. Of een deel van de activiteiten dan. En zo ontstaan nieuwe familietradities rondom het geloof. Zo wordt geloven aanschouwelijk gemaakt voor kinderen (en volwassenen) en krijgt het meer betekenis doordat ze zelf ermee aan de slag gingen, er enthousiast over werden en ze het zich nog herinneren van eerdere jaren. Ook worden ze door het zichtbare telkens weer herinnert aan de inhoud van Pasen. Van onze eigen familietradities rondom Pasen (bijv. Pesach maal vieren/ Opstandingsbroodjes bakken -->zie google: resurrection rolls) vind ik de Paastuin nog het mooist!


Wat is het? Een opstandingstuin, een soort mini weergave van de graftuin met de kruizen erbij. Die stonden natuurlijk niet in de graftuin (wel op de heuvel Golgotha), maar hier brengen we het Paasverhaal in één tuin bijeen.

Wat heb je nodig? Ik had toevallig bijna alle materialen voor handen om de ideale tuin te maken, behalve een diepere schaal. Ideaal is zo'n terracota bord dat je onder een pot zet. Die heeft een iets hogere rand. Maar een schaal uit de keuken kan ook.
* een schaal.
* potgrond & zaai- en stekgrond (je kan het ook met 1 soort proberen/ tuinaarde onder de stekgrond doen).
* graszaad en/of waterkerszaad. Waterkers komt supersnel op en lukt bijna altijd, dus dat is zeker een aanrader.
*kiezelsteentjes/ steentjes/ houtschors of iets anders om een klein paadje te maken.
* een klein leeg potje.
* een grote steen.
* takjes en drie touwtjes om kruisjes mee te maken.
*een plantenspuit met water voor het dagelijks bespoeien.
Hoe maak je het?
Ik zal hieronder met een aantal foto's het proces laten zien.


1. Leg een laagje potgrond/ tuinaarde in de schaal, plaats het potje en maak een bult grond boven het potje. Bedek met een laagje zaai- en stekgrond. 


2. Maak een pad met steentjes/ kiezels/ houtschors of ander materiaal. Leg de grote steen voor 'het graf'. Zaai nu gras en/of waterkers. Ik zaaide links en rechts van het pad waterkers. Dit komt eerder op dan gras. Zo heb je al snel iets te zien. Op de heuvel zaaide ik gras. Na het zaaien, bedek je alle ingezaaide grond met een dun laagje zaai- en stekgrond. 

3. Maak van takjes, 3 kruizen. Je kan ééntje groter maken om symbolisch aan te geven dat dit het belangrijkste kruis is. Wikkel de takjes met een draadje in het midden, zodat de takjes vast blijven zitten. Plant ze diep in de heuvel. 


4. Besproei alles met water en zet op een mooie plek. Besproei elke dag met water en zie je tuin groeien.


Opties:
*mijn zoon wilde een bordje boven het kruis, zoals in de Bijbel staat. Je kunt dat maken van een houtkleurig (bruin dus) stukje papier.
*met Goede Vrijdag kan je om het middelste kruis een rood lintje/ touwtje hangen. Dit geeft symbolisch weer dat Jezus zijn bloed vergoot voor ons.
*met Pasen zet je de steen opzij, je kan dan een engeltje (geknutseld, gekocht, getekend) neerzetten, of meer symbolisch een vlinder in de tuin plaatsen en hierover doorpraten.


De boodschap van Pasen en Kerst in één foto. Zie boven.


Hierboven nog helemaal kaal. En onder: 5 dagen later. 


Meer tuintjes zien? Type dan eens 'resurrection garden' in google. Heel inspirerend!

"Jezus zei tegen haar:
Ik ben de Opstanding en het Leven;
wie in Mij gelooft, zal leven,
ook al was hij gestorven."
Joh 11:25

1 opmerking:

  1. Ik typte vanmiddag een zelfde soort blog... Over de tradities die zich vormen in je gezin, maar ook dat onze jongens dat nu zelf gaan benoemen.... Mam dat is echt traditie voor ons gezin hoor! ;)
    Paastuintje is altijd luek! Wij hebben 't ook wel eens gemaakt inderdaad?,
    X

    BeantwoordenVerwijderen