zondag 24 april 2016

Vrouwen vol geloof: Juliana van Stolberg (1506-1580) deel 1


Koningsdag is weer aanstaande. Een mooi moment om naar de derde vrouw uit de serie ‘vrouwen vol geloof’ te kijken: Juliana van Stolberg, moeder van Willem van Oranje. Waar Willem van Oranje wel vader des vaderlands genoemd wordt, werd Juliana van Stolberg ook wel oma genoemd, of dokter oma. Maar voordat dat gebeurde, was Juliana ooit een ‘gewoon’ adelijk meisje uit Duitsland. 

Amerikaanse schrijft over Juliana -:  
Over Juliana van Stolberg zijn boeken geschreven. 
In het vervolgartikel hierover meer. Bron: Refdag.

Het kleine meisje Juliana kwam uit een bevoorrechtte familie. Ze woonde in kastelen en ontving goed onderwijs. Toch betekende haar voorname afkomst niet dat zij per se een comfortabel leven zou leiden. Kindersterfte, ziekten en oorlogen sloegen de adel echt niet over. Toch kun je wel zeggen dat Juliana bepaalde privileges had. Zo kreeg ze een behoorlijke opvoeding met goed onderwijs. Juliana’s familie was Rooms Katholiek, maar stond open voor Lutherse invloeden. Tot haar dertiende werd zij onderwezen door een Lutherse huisonderwijzer. Hij bleek van grote invloed op haar ontwikkeling.

Kindhuwelijk

Zoals gebruikelijk in haar tijd, kon Juliana niet lang kind zijn. Op haar dertiende werd zij naar een oom gestuurd om onderwezen te worden, maar het hoogste doel van haar verblijf bij haar familie was toch wel om daar in de buurt een echtgenoot te vinden. Kindhuwelijken waren onder de adel en in Koninklijke families in die tijd heel gebruikelijk. 

Een jaar later en het doel is bereikt: op haar veertiende werd op initiatief van haar oom een huwelijksovereenkomst gemaakt met Fillips de Tweede van Hanau-Münzenberg. Drie jaar later werd het huwelijk echt voltrokken. Het paar ging wonen in het slot Hanau. In het eerste huwelijksjaar werd Juliana zwanger van een zoon. Hij overleed echter na 2 dagen. Achttien jaar: getrouwd, zwanger geweest en een kind verloren. Juliana zal vast snel volwassen zijn geworden. 

schloss Hanau juliana stolberg - Google zoeken:  

Slot Hanau : www.wikiwand.com

Vijf jaar later: Juliana en Fillips zijn zes jaar getrouwd, hebben drie nog levende kinderen en Juliana is hoogzwanger van haar vijfde kind. Dan komt de onheilstijding: Fillips is onverwachts op 28 jarige leeftijd overleden. Juliana is nog maar 23 jaar oud. Om haar te sparen wordt een dag na de dood van haar man een eenvoudige begrafenis uitgevoerd. Geen groot ceremonieel, geen uitgebreide stoet of bijeenkomsten. Eén dag na de begrafenis wordt een dochter geboren: Juliana. 

Kruidentuin

Een jaar (1531) later trouwt de 24 jarige Juliana met de 43 jarige weduwnaar Willem I van Nassau-Dillenburg. Negentien jaar leeftijdsverschil zit er tussen de echtgenoten. Haar tweede man was nog de voogd geweest van haar eerste man en had al twee kinderen. Het nieuwe, samengestelde gezin gaat wonen op de Dillenburg waar Juliana vaak te vinden is in de kruidentuin in het dal bij het kasteel. 

The Herb Room, Heidelberg Castle  ....  I would *love* to have a whole room for my use with my herbs, books, altar and so on!:  
 
 Kruidenkamer in een vergelijkbaar Duits kasteel, kasteel Heidelberg. Bron: hier

Juliana verbouwt in het dal geneeskrachtige kruiden. Met haar kennis van deze kruiden en toepassingen, maakt zij zalfjes en geneesmiddelen. Op een gegeven moment is er een heuse apotheek aan huis ontstaan die wijd en zijd bekend raakt. Niet alleen bewoners van het kasteel, maar ook mensen uit de omgeving maken er dankbaar gebruik van. Zelfs uit verre plaatsen komen boden naar de Dillenburg om een bestelling door te geven. Voor de armen is de apotheek van de gravin de enige uitkomst als ze ziek of gewond zijn.

Met Willem krijgt Juliana nog 12 kinderen. Haar man gaat later de geschiedenis in als Willem de Rijke. Niet omdat hij zo rijk aan geld was, maar omdat hij zoveel kinderen had. Juliana besteedt persoonlijk veel zorg aan de opvoeding van haar kinderen en zij neemt hen ook mee naar de tuin. Daar leert zij hen over de geneeskrachtige werking van de gewassen die daar groeien. Enkele van haar kinderen treden later in haar voetsporen. De gezondheid van veel mensen hangt af van hun kennis en vaardigheden.

Herbs:  #Herbs ~ Warwick Castle Kitchen.:   

Bron:kruiden in de keuken van een Engels kasteel. Bron: hier
 
 
 
Juliana van Stolberg, waarschijnlijk op iets oudere leeftijd. Bron: hier

De erfenis

Haar zonen kiezen heel andere levensdoelen, ze gaan in de leer op andere kastelen, steken zich in het harnas en leren ridderlijkheid. Juliana's kinderen vliegen uit. En zo komt ook de dag dat zij haar zoon Willem uitzwaait. Hij is erfgenaam van het prinsdom Oranje geworden...op één voorwaarde: dat hij voor de rest van zijn opleiding naar het (Roomse) hof in Brussel vertrekt. En zo staat Juliana op een dag in het jaar 1544 bij de poort van het kasteel afscheid te nemen van haar zoon Willem van Oranje. Haar man zal haar zoon persoonlijk bij het hof brengen. Daar gaan de twee Willems. Juliana ziet hen met gemengde gevoelend vertrekken. Een bocht in de weg ontrekt hen aan haar zicht, bijna helemaal uit haar invloedsfeer kan ze haar zoon nu alleen nog maar overgeven in de hand van God. 

De volgende keer het tweede deel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten