vrijdag 29 april 2016

Vrouwen vol geloof: Juliana van Stolberg (1506-1580) deel 3Hiervoor beschreef ik in deel 2 over Juliana van Stolberg dat haar zonen in De Nederlanden streden voor godsdienstvrijheid. Hoewel zij dat als moeder vast ook beangstigend moet hebben gevonden, steunt zij haar zonen financieel en met adviezen. De laatste drie zinnen van dat blogje zijn:

"Toch probeert zij haar zonen niet tegen te houden. Dapper steunt zij haar zonen in hun taak. Wat die ook moge kosten…"

 Vertrouwen

En het kost Juliana zeker iets. Drie van haar zonen sterven in de twee jaar die volgen. Lodewijk, Hendrik en Adolf sneuvelen op het slagveld van Mookerheide en Heiligerlee. 

In haar verdriet vertrouwt zij God toch. Hij geeft haar kracht om door te gaan. Ook bij angst en twijfel. Als altijd sluit zij haar brief af met de woorden: “Vertrouw God in alles.”  Zouden tranen van verdriet haar ogen zo troebel maken? De letters zijn zo wazig geworden! Maar nee, maanden later is het probleem er nog steeds. En in de jaren erna worden ze alleen maar erger. Een extra kaars helpt ook niet. De kruiden uit haar apotheek brengen geen genezing. Ze wil niet klagen, maar haar oogproblemen en de andere pijnen die zij heeft maken het leven steeds zwaarder. Het schrijven van brieven is niet meer mogelijk: dat is natuurlijk een heel verdriet want het brieven schrijven is soms de enige communicatielijn die er is met haar vele kinderen en kleinkinderen. Op 16 juni 1580 spreekt zij een adviseur van haar zoon Willem, ze vertrouwt hem toe: “ik zie uit naar het einde.” Twee dagen later overlijdt Juliana op 74 jarige leeftijd.

delft-16 

Een portret van Juliana van Stolberg hangt in de Prinsenhof in Delft. Bron: http://www.historyofroyalwomen.com/places-to-visit/royal-women-delft/

Op 24 juni 1580 wordt Juliana’s lichaam bijgezet in het familiegraf van de Nassaus in de Evangelische Stadskerk te Dillenburg. Bij haar dood was zij grootmoeder en overgrootmoeder van 160 nakomelingen, waarmee zij beschouwd wordt als de stammoeder van vele Europese vorstenhuizen. Ze werd in haar tijd “de geliefde moeder van ons allen” genoemd. Deze bijnaam kreeg ze door haar zorgzaamheid voor haar kinderen, kleinkinderen, bedienden op het kasteel en de bevolking in de wijde omgeving. Ondanks dat zij de moeder was van Willem van Oranje raakte Juliana in de vergetelheid. Pas laat in de 19e eeuw werden er artikelen over haar leven gepubliceerd. Mede door deze vernieuwde aandacht vernoemde koningin Wilhelmina haar dochter in 1909 naar de stammoeder van het geslacht en werden scholen en kazernen naar haar vernoemd.Monument of Juliana of Stolberg and her five sons in Bezuidenhout 

 Beeld van Juliana en haar drie strijdende zonen in De Haag - 1927. Bron: hier

Vrouw zijn:
Door de vele kinderen die zij mocht opvoeden, deed zij veel ervaring als moeder en onderwijzeres op. Dit leidde er toe dat zij samen met haar tweede man een school voor adellijke kinderen opzette. Haar ervaring als moeder zal hier vast bij geholpen hebben. Al was het maar om het belang in te zien van een goede (protestantse) opvoeding. Zelf kreeg zij Luthers onderwijs, terwijl zij moest toezien hoe haar zoon hoger onderwijs ontving in een andersdenkende omgeving. Als moeder en onderwijzeres is ze een voorbeeld van vertrouwen in God in deze rollen.

Queen Wilhelmina and daughter Queen Juliana 

Een van de afstammelingen van Juliana van Stolberg was prinses Juliana, later Koningin van Nederland. Hier op de foto met haar moeder Wilhelmina. Bron: hier.

Opmerkelijk/ uniek:

 • Haar betrokkenheid bij geneeskrachtige kruiden en haar kruidentuin en huisapotheek. Dat zij haar unieke gaven daarin aanwendde voor haar gezin en de mensen die in het kasteel woonden en werkten, maar ook voor de armen.
 • Het opzetten van een school voor adellijke kinderen. Dat zij erg betrokken was bij de opvoeding van haar kinderen en het niet alleen overliet aan anderen.
 • Het vertrouwen in God wat zij beleefde en wilde doorgeven aan de generaties na haar. Ze besloot al haar brieven met “Vertrouw God in alles.”

Mooiste citaat: “Vertrouw God in alles.”


Iets om te leren van Juliana:

 • Je gaven, talenten, kennis en ervaring benutten voor je eigen omgeving (bij Juliana was dat kruidenkennis en opvoedingservaring) en inzetten voor anderen.
 • Vertrouwen in God onder alle omstandigheden
 • Dat onderwijs heel veel invloed kan hebben op kinderen en hun denkwijze, maar dat God uiteindelijk de toekomst in Zijn hand houdt. Onderwijs en opvoeding zijn belangrijk maar niet alles bepalend.
 • Moed in het steunen van wie zij lief had. Moed om op haar manier met de middelen die haar ter beschikking stonden (geld, advies geven, bemoedigen, waarschuwen) te strijden voor een zaak waar zij van harte in geloofde. 
 • Dat godsdienstvrijheid iets waardevols is, waar voor gevochten is en dat je daar ook nu nog warm voor kan lopen en dankbaar voor kan zijn.
 • Haar gebed voor haar kinderen en het goede contact dat zij had met haar kinderen, bijvoorbeeld door haar brieven.

 Bijbelvers wat hier bij past: “Vertrouw op de HEERE met heel je hart, en steun op je eigen inzicht niet. Ken Hem in al je wegen, dan zal Hij je paden rechtmaken.” Spreuken 3: 5-6 

"Trust in the LORD with all your heart, and do not lean on your own understanding." Proverbs 3:5, ESV:  

 Bron: hier.

Extra: een Amerikaanse schrijfster, schreef een boek over Juliana van Stolberg (Dr. Oma). Doelgroep is jong volwassenen/ oudere meisjes. Ik heb het zelf nog niet gelezen. Toch wil ik de tip even doorgeven. Goed nieuws: het is ook in het Nederlands uitgegeven onder de titel 'Mijn schild ende betrouwen'. Minder nieuws: het boek heeft integenstelling tot de Amerikaanse versie een hele saaie voorkant. Daar moet je echt even doorheen prikken. 

Mijn Schild En De Betrouwen

Ik heb twee links, een met een recensie en een van bol.com. Ik krijg hier geen vergoeding voor (zou ik misschien eens voor moeten stellen haha). 
 
 


De 3 delen zijn mede mogelijk gemaakt door gebruik te maken van deze bronnen: 
http://www.julianavanstolbergschool.nl/Over_ons/Wie_was_Juliana_van_Stolberg
https://nl.wikipedia.org/wiki/Juliana_van_Stolberg_en_haar_vijf_zoons
https://nl.wikipedia.org/wiki/Juliana_van_Stolberg
https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_I_van_Nassau-Dillenburg
http://www.ancestry.com/genealogy/records/gottfried-von-nassau_385827
https://en.wikipedia.org/wiki/Philipp_II,_Count_of_Hanau-M%C3%BCnzenberg

1 opmerking:

 1. Ik volg je serie nog steeds met veel interesse! nav je tip heb ik via MP het boek gekocht over Juliana en Maria, en het zo uitgelezen. Door je vrij gedetailleerde blog wist ik het meeste al, maar om het in zo'n geromantiseerde setting te lezen, is wel leuk. Na even twijfelen gaat het boek toch in de boekenkast; ik hoop dat mijn dochters het in de toekomst nog gaan lezen. (het is een tienerboek)

  BeantwoordenVerwijderen