vrijdag 26 februari 2016

Zaaigoed

To your table from your garden.  Plant Ferry's Seeds.:  

Wat een prachtige reclame plaatje uit vervlogen tijden! Vanavond met zoon samen fijn de eerste zaadjes in de grond stoppen: paprika (wit en bruinpaars), tomaat en waterkers. De zaadjes gingen in onze zelfgemaakte potjes. Eerder deze week mixten we krantenpapier en toiletpapier met water. Het prutje ging in muffinvormen. Na een paar dagen onder de centrale verwarming waren ze goed droog.19th Century seed catalog covers:  

Nog zo'n mooi plaatje. Vintage catalogus voor groentenzaden


 
Bijna klaar! 


Als laatste de waterkers. Ook leuk voor zoon want het zou na twee weken al te oogsten moeten zijn. We hebben het 'aan hem verkocht' als een soort baby sla dat speciaal voor op vleeswaren is, op brood :-)

Motivational Quote - Don't judge each day by the harvest you reap but by the seeds that you plant.:  
 

Het was al laat en donker. Dus niet de beste foto's. Maar wat een fijn gevoel! De eerste zaadjes voor het seizoen zijn de grond in. Deze week ben ik ook samen met zoon aan de slag geweest om zelf klimdraden te spannen tussen hoge stokken in de tuin. Hoewel ik niet zeker weet of het werkt en stevig genoeg is, is het leuk om uit te proberen. En ook aan de grond hebben we al wat aandacht besteed met compost en dergelijke. 

vintage, watering the garden, clothesline:  

En dan nog een laatste plaatje om bij weg te dromen. Laat de lente en zomer maar komen!

Goed weekeinde,

Anne of G.

vrijdag 19 februari 2016

Tuinplannen & 5 leukste tips

Het is weer tijd voor tuinplannen! Vorige week heb ik een globale planning per maand gemaakt. Met daarin ook zaken als: steuntjes voor tomatenplanten maken of kopen, etc. Ik hoop dat deze voorbereiding mij echt gaat helpen met de tuin, zodat ik niet achter de feiten aanloop. (Niet dat, dat eerder gebeurde, echt niet! Okee, een beetje dan, ahum...tot het punt dat alle tomatenplanten plat op de grond lagen, ze tw zwaar waren om nog op te binden en ik na drie dagen regen zo snel als ik kon de groene tomaten moest plukken voordat ze gingen rotten.)Vandaag bekeek ik welke zaden ik nog van vorig jaar had en welke ik (eventueel) kon gebruiken en welke echt niet. Een eerste schifting dus + per zaaimaand in een envelop opgeborgen.


Deze maand kan ik al beginnen met tomaten en paprika's in huis voorzaaien! De tuinkriebels beginnen dus te komen. De paprika's wil ik in de vensterbank houden. Dus ik dacht dat een mooi bruin, chocolade kleurig ras wel leuk zou zijn om het ook een siergehalte te geven. Er zijn daar een aantal soorten van: klein en groot.

 

Ondertussen doe ik veel onderzoek en schrijfwerk voor de serie over vrouwen uit de kerkgeschiedenis. Ik leer er zelf heel veel van en vind het erg leuk om te doen. Ik reis vanaf de Romeinse tijd naar de Renaissance en ben nu aangekomen bij de moeder van Willem van Oranje, Juliana van Stolberg. Ik hoop dat ik binnenkort voldoende info heb en de serie kan opstarten :-) Er staan al wat artikelen klaar!

Nog even de leukste tuin ideeen voor deze tijd van het jaar:

1. Zelf kweekpotjes maken. Leuk om eventueel samen met kinderen te doen! 
Nodig: een blender, papier, water, oven, muffinvorm. 

Shredded paper, water, blender and a muffin tin. Seed starters dry & ready for some soil!:

http://365daysofdiy.blogspot.nl/2012/01/seed-starters-out-of-paper-pulp.html 

2. Goedkope mini broeikassen. Handig verplaatsbaar ook.

Inexpensive Mini Greenhouses:  

3. Voor de handige klusser: een prachtige lage broeikas! O, je zou maar een paar ramen hebben liggen! 

Green house! Lumber and old windows. Love this idea!:

http://simplycountrylife.blogspot.nl/2012/02/greenhouse-just-in-time-for-spring.html

4. Slim! Lelijke plastic potten opfleuren met canvas of dik jute en een touw. 

Clever! Covering 5 gal buckets with burlap and twine...:

http://purplearea.blogspot.nl/2010/06/tradgardsrundan-gyllings-tradgard-i.html

5. Kleine compostbak. Compost maken in drie vakken van 1 m3...dat was mijn beeld van compost maken.
Compleet met vliegen en een doordringende stank erboven. Maar uiteraard kan het ook veel kleiner! Eén, twee of drie van deze bakken, helpen je ook al een eind vooruit. En het kost je alleen de bakken om aan te schaffen (als je ze niet hebt) de rest is afval en de tijd doet de rest. O ja, en af en toe even nat maken en omrollen. 

Backyard Farming: Waste Not Want Not Making a compost container for less than $20:

http://backyardfarming.blogspot.nl/2009/02/waste-not-want-not.html

Fijn weekeinde,

Anne of G.

woensdag 10 februari 2016

Onderweg

Verootmoediging, reflectie, bezinning, verlangen, van duisternis naar Licht. Dit zijn voor mij woorden die horen bij de 40 dagen tijd. De periode vóór Pasen.In deze periode wil ik het boekje 'Onderweg naar Pasen' gebruiken (Corien Oranje en Mariska Vos). Het boekje spreekt mij aan omdat al bijna je zintuigen worden ingeschakeld: het luisteren, beleven, proeven, kijken, maken. En misschien zou het er niet zo toe moeten doen, maar ook de opmaak is zó mooi!


Vandaag was de eerste dag. De opdracht bij vandaag was: maak een stiftgedicht. Dit is het geworden. Het leek mij leuk om gewoon even te delen, omdat een stiftgedicht altijd leuk is, of je nu een boekje volgt of niet. Een eenvoudige manier om het meer zichtbaar te maken is: een bestaand bordje gebruiken waarop je met een papierklem zowel een velletje papier met een leuk patroon, als je stiftgedicht plakt. Eventueel kan je het papier nog even vastzetten met dubbelzijdig tape of plakband.


Super simpel: de losse materialen + tape/ plakband


Ik gebruikte van die handige 'plak-vierkantjes' zoals ik ze altijd noem. 


Inspiratie voor deze week. Volgende week is er volgens mij weer een opdracht voor een stiftgedicht.  

geloof
samen
mijlen ver
uit de modderbodem omhoog
wortels
En in dit
aarzelend
volgen
vol spanning
verwacht
rust
naar huis
later
hieruit
naar het vaderland
Jezus Christus

Voor het hele gezin, wil ik gebruik maken van het E-boek van Ilse. Dat kan je hier vinden: http://familynight2012.blogspot.nl/2016/01/free-download-e-book-40-dagen-vasten-en.html

Het mooie aan beide boekjes vind ik dat ze mij en mijn gezin helpen op een bewuste manier met deze periode bezig te zijn. De opdrachten zijn niet lang. Bovendien kan ik de opdrachten van Ilse voor ons gezin op maat maken. Ik denk dat we ons vooral zullen richten op de gebedspunten die zij aanreikt. Maar wie weet, doen we de vasten-opdrachten ook wel.

Ten slotte: ik ben begonnen met de serie over vrouwen. Het eerste artikel is zelfs al af, maar ik wil wat op voorraad hebben voor ik ze ga publiceren. Binnenkort meer hierover!

vrijdag 5 februari 2016

Terug van weggeweest - nieuwe serie

Het nieuwe jaar is al lang niet echt nieuw meer. Toch, alsnog de beste wensen en veel zegen voor dit jaar gewenst. 

Ik ben weer terug van weggeweest. Het leven is erg vol waardoor het soms lastig is tijd te vinden om te bloggen. Mijn leven ziet er nu zo anders uit dan toen ik begon met bloggen. Schooltijden bepalen mijn werkdagen en ook heb ik nu meer activiteiten en is mijn sociale leven voller geworden. Ik zeg bewust vol en niet druk. Het zijn over het algemeen goede zaken waarmee mijn leven verrijkt is. Bloggen is dan niet vaak de eerste prioriteit. Daarnaast had de accu van de laptop het begeven. Vandaar de lange afwezigheid hier op dit blog.

Plannen voor het nieuwe jaar

Gelukkig hebben we nu weer een nieuwe oplader die het ook beter doet, waardoor ik fijner kan typen. Ook werk ik aan een serie over en voor vrouwen. Ik heb de opzet al gemaakt, ik ben nu (meer) bronnen aan het vinden en heb een soort format voor de berichten. Binnenkort hoop ik het eerste blog te plaatsen. Het zal gaan over christelijke vrouwen uit de (kerk)geschiedenis. Ik moet nog bepalen of ik een artikel schrijf over telkens een andere tijdsperiode, dus bijv. een Romeinse zuster in Christus, iemand uit de Middeleeuwen, Renaissance, 19e , 20e en tegenwoordige tijd. Of dat ik één specifieke tijdsperiode neem, bijv. 1800 - 1950 om maar wat te noemen.

Amy Carmichael (1867-1951): served as a missionary in India for 55 years without furlough, and founded an orphanage to rescue girls from a life of prostitution in Hindu temples.:  

Amy Carmichael (1867-1951):  
deed veel goed werk in India en redde veel meisjes van tempelprostitutie.

Waarom deze serie? 

  • Om te verbinden. Wij maken deel uit van de 'kerk van alle tijden en plaatsen' en het is mooi om die verbondenheid naar voren te brengen.
  • Om te leren. Het is mooi om te leren van vrouwen uit die kerk van alle tijden en plaatsen. Op welke manier kan je (als vrouw) God laten zien in je leven. Hoe deden onze zusters in het geloof dat vóór ons en wat kunnen wij van hen leren? Tot in hoeverre speelt het vrouw-zijn een rol hierin?
  • Om te inspireren. Bij elke vrouw zal ik kijken wat ik opmerkelijk of uniek vind en welk Bijbelvers centraal stond in haar leven (of goed bij haar past). 
  • Om in te leven en om de rol van vrouwen in de geschiedenis te ontdekken. Omdat mannen en vrouwen gelijkwaardig, maar niet uit dezelfde mal gesneden zijn. Vrouwen gaven waarschijnlijk op hun eigen manier invulling aan christen zijn, alleen al omdat de werelden van mannen en vrouwen er vroeger zo anders uitzagen. Ik ben benieuwd hoe bijv. vrouwelijke zendelingen invulling gaven aan hun roeping. De 'grote namen' uit de christelijke geschiedenis zijn heel vaak die van mannen. Ik wil de vrouwen graag voor het voetlicht halen om te kijken hoe God door hen heeft gewerkt. Ik hoop dat het gemakkelijker is om je in hen in te leven omdat ze misschien dichterbij ons staan.  
Lottie Moon was born in Virginia.   As an adult she became a missionary and set sail for China. She baked cookies and gave them to the people while she preached.:  

Lottie Moon, reisde naar China, bakte koekjes en deelde ze uit tijdens evangelisatieacties. 
 


Ik heb er echt zin in om deze reis door tijden en plaatsen te gaan maken! Mocht je een voorkeur hebben voor een bepaalde tijdsperiode, een tip of verzoek dan hoor ik het graag. Is er een vrouw in de geschiedenis die jij inspirerend vindt? Ook dat zou ik fijn vinden om te horen. Ik zit nog in de voorbereidingsfase, dus ik kan nog wijzigingen aanbrengen.

Een fijn weekeinde alvast,

Anne of G.